IKT klaster: Dobro je što je vlada odustala od subvencija Endavi

Nivo ulaganja u IT po glavi stanovnika u Srbiji je 60 evra i daleko je i od Hrvatske, gde je 200 evra, a pogotovo od proseka u EU koji iznosi 800 evra

10. dec 2016

Vojvođanski IKT klaster nazvao je “ohrabrujućom” po domaći sektor informaciono-komunikacionih tehnologija izjavu predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da vlada odustaje od državne pomoći britanskoj IT kompaniji Endava.

Vučić je u Skupštini Srbije rekao da “ta firma neće dobiti subvenciju, iako njeno ime stoji u Predlogu budžeta”.

Vojvođanski IKT klaster je podsetio da je ranije kritikovao najave o dodeli finansijskih podsticaja Endavi u iznosu od 1,62 miliona evra od strane Ministarstva privrede i ocenio da bi to imalo štetno dejstvo na slobodnu tržišnu utakmicu, a u uslovima manjka ponude IT kadrova u Srbiji.

“Ponavljamo i ovom prilikom da su pomoć i ulaganje države potrebni, ali u oblastima obrazovanja, informacione infrastrukture i okruženja povoljnog za razvoj elektronske trgovine. Možda i najvažniji zadatak u narednoj godini je da se podstakne značajan rast ukupnog nivoa ulaganja u IT po glavi stanovnika, koji je trenutno na nivou od 60 evra i daleko je i od Hrvatske, gde je 200 evra, a pogotovo od proseka u EU koji iznosi 800 evra”, naveo je Vojvođanski IKT klaster u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je nivo ulaganja u IT po glavi stanovnika veoma precizan pokazatelj razvijenosti nekog društva i nivoa prihvatanja standarda EU.

“Na primer, sve zemlje koje su 2004. godine ušle u EU su imale minimalni nivo ulaganja u IT od 150 evra po glavi stanovnika. Kada dostignemo tu cifru, to će značiti da Srbija pokazuje znake ozbiljnijeg razvoja i da postaje država koja hvata korak sa četvrtom industrijskom revolucijom”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga