Ikono TV – samo za gledanje

Da li je moguće da TV stanica prikazuje samo umetnost, bez komentara, bez muzike? Baš tako je koncipiran "Ikono TV " iz Berlina, sa jednim kanalom za Evropu i jednim za arapski svet i od sada širom sveta preko interneta

17. sep 2013

Možda ćemo zaista uskoro da plešemo sa pogledom Nefertiti, za barom u diskoteci govoriti o umetnosti ili za doručkom razglabati o Endiju Vorholu, … Sve što vam je potrebno je računar ili pametni televizor, dakle televizor koji može da se spoji sa internetom. „Umetnost dolazi do nas. To je bolje od odlaska u muzeje“, kaže Elizabet Markević koja je inicirala Ikono TV.

„U muzeju , često nemamo vremena da dela pogledamo na miru, naročito kada se radi o video umetnosti koja traje predugo. Ne može da se sedi, stalno vam neko prolazi ispred vas, kod kuće je mnogo bolje.“

Usporavanje kroz umetnost

Elizabet Markević, 55 -godišnja osnivačica kompanije priča o projektu koji je rođen još 2006. i koji je smešten na trećem spratu nekadašnje fabrike, u četvrti Berlina koja se zove Veding. Mala armija zaposlenih: internet profesionalci, stručnjaci za finansije i umetnost, retko ko ima više od 35 godina.
Upravo ide film o Nefertiti, urađen po narudžbi Ikono TV. Bez obzira kolika su vaša znanja o istoriji umetnosti, film provlači pažnju, na jedan vrlo intiman način.

„Pogledajte Nefertiti. Kamera se pomera dijagonalno, odozdo, od njenog vrata na lice. Film prikazuje skulpturu onako kako je retko ko video. Nefertiti deluje neverovatno ljudski, živo“ kaže Markević.

MTV za umetnost – to Ikono TV želi da bude na televiziji. Međutim, pre nešto poput MTV- ija iz osamdesetih godina, kada je muzika još bila u prvom planu, a ne brza tehnika montaže. Ikono TV je „spora umetnost“. Kamera ostaje tri do petnaest minuta samo na jednoj slici!

A zarada?

Ikono TV uopšte nema zvuk! Da li to može da prođe kod publike: umetnost bez objašnjenja, bez ikakvog komentara? Međutim, svako ko je zainteresovan za neko umetničko delo koje je video na ikono TV, može da pogleda plejlistu na internetu. Tu su informacije o umetičkim delima – i preporuke knjiga koje vas direktno vode do Amazona. Ovde komercijalni interes Ikono TV jasno dolazi do izražaja.

Televizija se finansira reklamama muzeja i drugih velikih kulturnih institucija. Osim toga, digitalni videi klipovi se prodaju za 1,99 €.
Od petka 06.09 . Ikono TV je na internetu, dostupan širom sveta, a već nekoliko godina emituje dva različita programa preko satelita: jedan za trideset evropskih zemalja i jedan za arpaski svet. Najvažnija razlika: u zemljama poput Egipta i Saudijske Arabije ne prikazuje se hrišćanska umetnost – i nema „golotinje“. U Berlinu je zaposlen specijalista za Islam koji uređuje program za Bliski istok. „Tamo nema muzeja“, kaže Markević, kojoj taj program posebno leži na srcu.

(Verner Bloh, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga