Igoru i Ivanu Buharov nagrade palićkog festivala

Braća Buharov, Igor (Kornel Silađi) i Ivan (Nandor Heveši), zajedno rade preko petnaest godina snimajući nezavisne kratke, eksperimentalne, igrane i dokumentarne filmove

23. juna 2013

Ovogodišnji dobitnici nagrade „Erste Underground Spirit“, Festivala evropskog filma Palić, koja se dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma i jedinstvenu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova filmske industrije, su Igor i Ivan Buharov, autorski duo iz Mađarske, saopštili su danas organizatori.

Navedeno je da braća Buharov, Igor (Kornel Silađi) i Ivan (Nandor Heveši), zajedno rade preko petnaest godina snimajući nezavisne kratke, eksperimentalne, igrane i dokumentarne filmove.

„Svojim jedinstvenim izrazom obišli su mnoge festivale širom sveta osvajajući publiku jednostavnim, apsurdnim pričama o čudnim junacima i njihovim životima. Kombinujući razne filmske tehnike Buharovi stvaraju snolike vanprostorne i vanvremenske priče“ – navodi se u saopštenju i podseća da je ovaj dvojac je radio i muziku za nekoliko filmova, ali i nezavisne muzičke projekte.

Nagrada „Erste Underground Spirit“ Igoru i Ivanu Buharovu biće uručena na Letnjoj pozornici tokom Festivala evropskog filma Palić.

Retrospektiva najznačajnijih filmova Igora i Ivana Buharova biće prikazana u toku Festivala evropskog filma Palić u okviru selekcije Omaž program posvećen dobitniku nagrade „Erste Underground Spirit“.

U saopštenju se podseća da je nagrada „Underground Spirit“ ustanovljena 2008. godine.

Dvadeseto izdanje Festivala evropskog filma Palić, jednog od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, održaće se od 13. do 19. jula 2013. godine na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga