IGOR BESERMENJI: Vreme je za hrabrost

Ne uzmicati pred protivnicima Vojvodine

Priredio: Igor Besermenji
27. jul 2013

Gde je Vlada Vojvodine? Šta radi? Gde su njeni članovi, gde su poslanici Skupštine Vojvodine? Ima li nečeg novog što bismo trebali znati? Znaju li Vojvođani da imaju svoju Vladu? Da li su obavešteni o nekom njenom koraku nakon turbulentnog perioda posle Deklaracije?

Već mesecima Vojvođani čitaju samo o potezima Vlade Srbije, njenoj rekonstrukciji i usponu Aleksandra Vučića. Da li Vlada Vojvodine čeka da se republička vlast spotakne u nekom od svojih predstojećih poteza koji će se odnositi na Vojvodinu kako bi reagovala i konačno nešto novo rekla svojim građanima, Vojvođanima? Ako je tako, moram reći da je to jako loša odluka. Koliko god stajali uz vas u nadi da ćete ujedinjeno da se suprotstavite nonšalantnom ignorisanju vojvođanskih potreba od strane Beograda, morate znati i da vas građani Vojvodine trenutno ne vide, ne čuju i samim tim verovatno ne znaju šta da misle o vama. Vlade Vojvodine trenutno nema na političkoj sceni. Zašto? Želimo odgovor na ovo pitanje. Zar je moguće da ne primećujete važnost vremena u kojem se trenutno nalazimo? Vremena u kojima je najteže i u kojima se spotičemo na svakom koraku, najbolja su za konstantnu akciju, preispitivanje sopstvenih odluka i , ono što je najvažnije, najbolja su za naporan rad. Sve što je u ovom trenutku potrebno je to da Vojvođani osete da je njihova Vlada živa, da postoji i da neće ustuknuti pred očiglednim nastojanjima trenutno najpopularnije političke stranke u Srbiji da osvoji potpuno poverenje celokupnog stanovništva samo na javnim nastupima jednog čoveka, svog vođe, Aleksandra Vučića.

Da li to znači da SNS verovatno nema ništa drugo i nikog drugog da ponudi građanima Srbije? Verovatno je tako i to u svoj širini pokazuje jednu veliku slabost ove stranke, a to je da tamo, makar sada, velikog kvaliteta i stručnosti nema. Cela stranka trenutno živi na imenu jednog čoveka, a čudno je zaista da SNS ne primećuje da ide istim putem kojim je i DS sebe dovela u nezavidnu poziciju nakon što je godinama svoju popularnost održavala samo na šarmu i odmerenosti svog vođe. Ipak, čak i u takvoj situaciji, mi možemo videti da niko, iz meni nepoznatih razloga, trenutno nije hrabar da u trenutku kada Aleksandar Vučić sam dominira medijskim prostorom, izađe sa nekom novom idejom, novom ponudom koju će građani bolje razumeti od Vučićevih javnih nastupa. Da, baš sada, kada SNS po mom sudu neosnovano dobija sve veću popularnost, treba se obratiti građanima, a nije baš da ta stranka ima čime da se podiči kada je Vojvodina u pitanju, a Novi Sad i da ne spominjemo. Dakle, Vlada Vojvodine nikada veći prostor nije imala da istakne svoje kvalitete pred svojim građanima, a ipak to ne koristi u dovoljnoj meri.

Nakon fijaska od mitinga u Novom Sadu, SNS više nije imala šta da kaže u Vojvodini i o Vojvodini, dok su u Novom Sadu kao stožer najlošije gradske vlasti u novijoj istoriji grada pokazali svoju najveću istinu, a to je da jednostavno nemaju dovoljno kvaliteta koji bi ih učinili uspešnim predvodnicima bilo kog nivoa vlasti. Ali, i pored toga, Vlade Vojvodine nema pred svojim građanima. Nema je u najpotrebnijim trenucima. Sada mi je jasno da nisam slučajno od velikog broja ljudi koji su na neki način u prošlosti učestvovali u političkom životu Vojvodine čuo da Vojvodina već dugo nema svoju i autentičnu političku scenu. Verovatno su s pravom isticali takvo mišljenje, iako mi moja priroda optimiste ne dozvoljava da u potpunosti prihvatim takav stav. I dalje verujem da će vojvođanski deo Demokratske stranke imati hrabrosti da fokus svog delovanja konačno stavi isključivo na Vojvodinu, da će umeti da kaže „ne“ svojoj centrali. Verujem i da LSV i SVM mogu još mnogo više i bolje od onoga što su do sada učinile. Zalaganja Vojvođanske partije su uprkos svoj težini vremena i okolnosti u kojima se odvijaju, zaista sve značajnija.

I za kraj, ono što jeste najvažnije je to da znam da neiscrpna vojvođanska snaga leži u nevladinom sektoru, brojnim nepravedno neprimećenim nevladinim organizacijama, civilnim društvima, politikolozima, pravnicima, ekonomistima, novinarima… Znam, jer njih srećem skoro svakodnevno, ali loše je to što se taj veliki potencijal oličen u kombinaciji sjajnih umova, velikih intelektualaca, mladosti, iskustva i politički uticajnih lidera još uvek nije pretvorio u vojvođanski talas koji će Vojvodinu voditi u nova i bolja vremena koja njeni građani već veoma dugo očekuju. Vlada Vojvodine mora postati vidljiva za svoje građane i makar ih s vremena na vreme podsetiti na to da opravdava poverenje koje joj je dato na izborima. Vlada Vojvodine ima potencijal, ali ukoliko ga ne bude pokazivala češće, a ne samo u trenucima samoodbrane od nasrtaja protivnika vojvođanske autonomije, moglo bi se desiti da u Vojvodini oni koji su nekada nudili sendviče za odlazak pripadnicima nacionalnih manjina, postanu oni kojima će Vojvođani pritisnuti problemima svakodnevnog života početi da veruju. E, to bi bilo stvarno loše.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga