IGOR BESERMENJI: Vojvodina do Tokija

Vojvodina – kompenzacija za propali projekat

Priredio: Igor Besermenji
25. avg 2013

Projekat „Srbija do Tokija“ nije uspeo, pa će se izgleda njegovi zagovornici zadovoljiti i Vojvodinom. I opet, kao da smo na početku priče, kao da se vrtimo u zatvorenom krugu, Vojvodina prima šamare, odakle drugo nego iz – Beograda. Da li ćemo dozvoliti da se postepeno i podmuklo nastavi uništavanje poslednjih institucija koje nas još podsete da živimo u Vojvodini, samo je naš izbor, nikako izbor Beograda, jer ako bismo mi to stvarno želeli da sprečimo – našli bismo način. Kada kažem „mi“, mislim i na Vladu Vojvodine, na parlamentarne i vanparlamentarne vojvođanske stranke, vojvođanske medije, poznate Vojvođane, nevladine organizacije iz Vojvodine, građane Vojvodine… Primećujete, radi se samo o nama, Vojvođanima koji žive širom Vojvodine. Nemojte biti uvereni da ako nešto odluči vlast, to tako mora i da bude. Pa i ne mora baš uvek. Ali, za to je potrebno i malo više hrabrosti, kuraža, inata i svega ostalog što kao temperamentni (kakvi svi sa ovih prostora i jesmo), znamo da pokažemo u svakodnevnom životu. Sada je samo pitanje da li ćemo konačno uraditi nešto ili ne. Nema više trećeg izbora, nema vremena za čekanje i nema vremena za razmatranje „onog što je najpametnije učiniti“. Dakle, ili ćemo delovati jedinstveno i braniti vojvođanske institucije ili ćemo snositi kolektivnu krivicu jer smo dozvolili da se one unište, pred našim očima.

Vojvođani, uništava sa RTV. Radio televizija Vojvodine čiji smo rad toliko puta hvalili, nekada i kudili, a pre svega nas je radovao napredak koji je napravljen u programskom sadržaju proteklih par godina – sada je na pragu svog nestajanja. Ostaviću ponovo kritičarima, stručnjacima i drugima koji imaju vremena da nađu sve uloge Beograda i protivnika izgradnje vojvođanskog identiteta u onome što se dešava RTV-u, ali i Elektrovojvodini, ovih dana i ponovo ću fokus staviti na nas. Ovo je momenat za akciju. Ili ćemo ga iskoristiti, ili nećemo. Vreme je za zajedničku odbranu prava svih nas da se osećamo Vojvođanima i da imamo svoje institucije. Poručiti vlastima da se uhapse i kazne svi oni koji su svoje položaje u vojvođanskim institucijama zloupotrebili. Naravno, i treba da odgovaraju. Neka nam nadležni organi kažu ko su ti ljudi, pa da znamo da na njih više ne računamo, ko god oni bili i koliko god „važni“ oni bili. U isto vreme, poslati i jasnu poruku da zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca nećemo dozvoliti gašenje vojvođanskih institucija. Ne može nijedan ministar Vlade Srbije, ne može niko i nikada, reći da je Vlada Vojvodine „nesposobna“ ili da su Vojvođani „trutovi“. Neka gospoda ministri i gospođe ministarke budu dovoljno hrabri, kada su već pokazali da umeju da budu i te kako drski, pa neka imenom i prezimenom prozovu one koji su radili Vojvodini o glavi. Ukoliko su spremni na tako nešto, a onda zahtevajmo da budu i sasvim iskreni pa neka podele i poneku packu svojim partnerima i stranačkim kolegama, jer nije baš da nasleđe devedesetih nije odigralo značajnu ulogu u pripremi konačnog razaranja vojvođanskih, ili kako oni vole da kažu, „pokrajinskih“ institucija.

Nedavno mi je gospodin koji se bavi brendiranjem rekao da Vojvodina ima veliki potencijal da sama po sebi bude veliki brend i prepoznatljiva širom Evrope. Ne znam šta bih mu rekao danas. Vojvodina ne samo da nije na putu da postane brend, već je u toku proces u kojem će pokušati da vam objasne da Vojvodina i nije potrebna, kad već imate Srbiju. Neće vam to tako očigledno saopštiti, ali će raditi na tome tako da ćete sami početi da razmišljate na njihov način. Već sada to rade. Ukoliko je sve što ćete uraditi to da ćete iz fotelje prokomentarisati kako ionako niste često gledali RTV, onda ne morate ni da se trudite, otvorili ste vrata protivnicima Vojvodine da urade šta god požele, pa i da vas ubede da vam Vojvodina nije potrebna.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga