IGOR BESERMENJI: Rijaliti politika

Premijer u kredencu i na mirišljavim jelkicama u vašem automobilu

Priredio: Igor Besermenji
31. avg 2015

Prezenterka vesti televizije Pink u subotu je svoj posao počela gafom, rekavši umesto „primer“ – „premijer“, pa joj je trebalo nekoliko sekundi da razume šta je htela da kaže i o čemu se radi. Zli jezici rekli bi da je to uradila namerno, kao zaposlena na televiziji koja već jeste, a tek će i postati u još značajnijoj meri, najžešća udarna pesnica režima Srpske napredne stranke. Međutim, rekao bih da namere nije bilo, već se radi o tome da je višegodišnja propaganda premijerove svite poslednjih meseci počela da daje svoje prve rezultate – stanovništvo koje ne razmišlja, ne govori i ne deluje bez saglasnosti premijera i sa premijerom kao onim glasom savesti koji progovara u nama s vremena na vreme. Premijer kao vaš glas savesti, razuma, omiljena rijaliti zvezda za koju glasate da je ne izbacite iz šoua i Mr. Proper koji rešava sve probleme, boravi u kredencu, električnim uređajima i smeši se sa mirišljavih jelkica u vašim automobilima. Premijer za primer.

Premijer Vučić će, kaže, kroz mesec dana doneti odluku o raspisivanju izbora, a sve ukazuje na to da će se uz lokalne i pokrajinske, glasati i na republičkim izborima. Bilo kako bilo, premijer nas je na vreme upozorio da, kada se raspišu izbori – ekonomija stane. Neće proći mnogo do dana kada će predizborna kampanja biti u jeku, a premijer će nam se pohvaliti kako je i taj problem rešen: „Uspeli smo i da vodimo kampanju i da učinimo da nam državna ekonomija napreduje“. Čekam da se to desi pa da vidim koliko sam tačan bio u predviđanju reda reči u rečenici. Neće biti novinara koji će na toj konferenciji pitati premijera kako to tačno ekonomija napreduje, kao što više nema nikoga na tim konferencijama ko će ga pitati za mračne dane njegove političke karijere, kada se cenkao oko glava Muslimana i Srba za skupštinskom govornicom. Ono što možda ne vide svi, jeste to da kampanja već jeste u toku, i to odavno. Medijski prostor preplavljen je rijaliti sadržajima koji će u jeku kampanje, pored lika premijera, biti jedino što će na televiziji i moći da se vidi. Prva i B92 emitovaće, sinhronizovano, „Velikog brata“, Pink „Farmu“, a Hepi televizija „Parove“ i „Maldive“, sve do 2016. godine, a izbori se najavljuju za januar mesec. Na Pinku će se, kao što je već viđeno, verovatno emitovati i rijaliti programi sa premijerom Vučićem kao jedinim akterom. Na vreme su, davnih dana, uklonjene sve emisije koje za temu imaju političku tematiku, a koje nisu u službi režima poput Vučićevićeve emisije i onih koje se emituju na RTS-u, koji će, kako imamo prilike da čujemo, uskoro biti zasut jajima Borislava Stefanovića. Taj scenario možda podseća na manir svojstven rijaliti programima, ali kako ovo sada i jeste zemlja u kojoj se politika vodi skretanjem pažnje stanovništva sa sumornog i praznog političkog rijalitij na tv rijaliti, Stefanovićeva jaja biće jedina vredna pažnje i dobrog rejtinga među sadržajima koji uključuju ponašanja nekonvencionalnog i ekstravagantnog tipa. Ako do njih zaista i dođemo.

Kampanja je za SNS odavno u toku i pažljivo pripremljena, s njihove strane neće biti iznenađenja i neočekivanih poteza, te sada samo ostaje da se vidi kako će se u njoj snaći politički oponenti. Opozicija i dalje pravi propust u želji da se dobro organizovanoj i jakoj mašineriji SNS-a, suprotstavi u gotovo istom sastavu u kojem je od nje i izgubila, čime, uveren sam, sebi značajno umanjuje šanse da uspe, pa ostaje da se vidi da li će se u skorijem periodu nešto promeniti. Imajući u vidu značajno sužen medijski prostor i pritisak koji će uslediti, pre svega na Demokratsku stranku i njene članove u pokrajinskoj vladi, oni nemaju prostora da prave iste greške koje su ih koštale mogućeg oporavka tokom prethodnih godina, do kojeg nije došlo u dovoljnoj meri. Naročito će se ovo pokazati značajnim, jer će DS, po svoj prilici, biti i jedina meta napada Srpske napredne stranke, što je očigledno već duže vreme, dok će najveći deo ostatka opozicije SNS koristiti za pokušaj konačnog obračuna sa Demokratskom strankom, pogotovo one koji već dugo čekaju u redu za saradnju sa ovim režimom. Uz pravi pristup DS-a kampanji i građanima, međutim, odluka o izborima se za SNS, može na kraju pretvoriti u početak obračuna te stranke sa samom sobom, što je ionako još od osnivanja SNS-a, jasan deo scenarija koji je na čekanju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga