IGOR BESERMENJI: Radikalska, pardon naprednjačka igranka

Zamka je obraćati pažnju na sve ono što se zbiva pod naprednjačkim cirkuskim šatrama

Priredio: Igor Besermenji
17. feb 2017

U danima radikalske igranke, važno je znati da kakva god i u čijoj god režiji ta igranka bila, ona je i dalje samo – radikalska igranka, te bi oni koji žele istinske promene i podršku za građanskog kandidata Sašu Jankovića, trebalo da se usresrede na to kako pomoći čoveku da postane predsednik Srbije.

Zbilja, SNS rasulo je svakako bilo vrlo očekivano već od samog početka, jer je ta samoprozvana „napredna“ stranka sastavljena samo kako bi bila sluga interesima dvojice vlasti gladnih ljudi. Naravno, s godinama interesni krug je značajno narastao, a puno gladnih na jednom mestu uglavnom znači nevolju – po nekog.

Bilo kako bilo, radikalska igranka nije i ne treba da bude u fokusu pažnje kako opozicije, tako ni građana i ljudi koji su u timovima opozicionih kandidata. Ako se ova vlast u nečemu pokazala nenadmašnom za naše iskustvo, to je onda sposobnost za spinovanje i neizračunljivo dugo odvlačenje pažnje do mere koja neku vest koja im nije baš zgodna za medijske analize, komentare i kritike, potpuno marginalizuje i ubija kao temu, ne samo u medijskom prostoru, već i među građanima.

Ako ste primetili, prebrzo je Siniša Mali nestao i sa ono malo naslovnih strana na kojima je bio, i to za temu zbog koje bi, kako je već neko dobro primetio, u nekim drugim zemljama, posebno na Zapadu, nedeljama bio glavna vest dok se slučaj u potpunosti ne istera na čistac. A zašto je Siniša Mali nestao tako brzo sa naslovnih strana? Pa, možda zato što je došlo vreme da se neko zbog privremenog cirkusa (a opet, dovoljno dugog da neke prave teme budu pokojne), pojavi na istim tim naslovnim stranama.

Dakle, ova vlast ume da se igra vašom pažnjom i treba biti oprezan. Uostalom, čitavu mašineriju i logistiku oni su usmerili upravo na to kako prave vesti zakopati i maksimalno poštedeti kritičkog odgovora i promišljanja. Samoprozvana napredna stranka za pet godina sprema se za četvrte izbore, i to o svemu dovoljno govori. Dakle, čitav svoj životni vek na vlasti provedoše u izbornim radnjama. Majstori političke kampanje samo rade ono što najbolje umeju, a ako se usput međusobno i ujedaju, jer je neko više ogladneo od onog drugog – to je, svakako, samo njihov problem.

Zadatak za opoziciju je da ne upada ni u kakvu, makar i potencijalnu zamku, i drži se svog kursa i zadatka, a to je uraditi najbolje što se može da najpristojniji čovek među kandidatima postane predsednik Republike Srbije. Nisu tema za opoziciju (a ni za građane koji su joj naklonjeni), ni Tomislav ni Dragica Nikolić, ni njihove ambicije, već Saša Janković. Građanima širom zemlje treba objasniti zašto je Saša Janković najbolji kandidat. Ići zbog toga i u najdalje selo, jer je važno i vredno truda.

Pojavljuju se već i među samom opozicijom, ili makar onima koji se opozicijom samo predstavljaju (a biće da ima i jednih i drugih), reakcije koje su direktno uzrokovane događajima na radikalskoj igranci i neke od njih mogu da se tumače i kao pritisak na jednog od dva najpoznatija kandidata opozicije da se povuče iz predsedničke trke.

Vrlo je verovatno, s obzirom na strukturu i pozadinu nekih opozicionih snaga, da će neki od tih pritisaka biti usmereni i na to da se gospodin Janković povuče, a iskrena opozicija to ne bi smela da dozvoli. Čovek koji je svojim radom postao paradigma urednog i profesionalnog obavljanja javne funkcije i sve to po meri i isključivo u službi građana, ne sme da bude odgurnut sa puta u ovoj kampanji, ni po čijoj želji.

Srbija zaista jeste jako blizu prilike da izabere čoveka bez mrlje u profesionalnom i političkom smislu i takva šansa ne bi smela da se propusti ni zbog čijih ambicija, privilegija ili nekih trećih, četvrtih ili petih razloga. Pravu opoziciju ne bi trebalo da zanima ko je šta kome obećao, za koliko i zbog čega, a celokupno delovanje bi trebalo da bude usmereno na svu pomoć Saši Jankoviću na njegovom putu do predsedničkog mandata.

Ako je Informer već danas rešio da na naslovnici „obesi“ Aleksandra Vučića o uže, a Tomislava i Dragicu pripiše opoziciji, to znači da su spremni da igraju jako prljavo i na duge staze. Opozicija već od ovih dana mora biti pripremljena, organizovana i kadra da proceni šta je bitno, a šta ne na političkoj sceni. Odnosno da se ne peca na svaku aferu ispod naprednjačke cirkuske šatre.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga