IGOR BESERMENJI: Pustinjak u živom pesku

Senka Kosova nad Srbijom i Vojvodinom

Priredio: Igor Besermenji
05. apr 2013

Nakon što su pregovori u Briselu, po priznanju onih koji su ih vodili završeni bez rezultata, bilo bi lepo da pokrajinski predstavnici Srpske napredne stranke izdaju novo saopštenje. Oni su u prethodnom periodu insistirali na tome da Vlada Vojvodine gubi legitimitet, te bi bilo sasvim u redu da čujemo njihovo mišljenje i o eventualnom gubljenju legitimiteta Vlade Srbije, zbog pregovora bez rezultata.

Naravno, ne treba to ni očekivati od Srpske napredne stranke. Generalno, političke stranke iz Srbije nemaju toliko odvažnih ljudi koji bi se usudili da makar među prijateljima u kafeu na ćošku kažu da i njihovi ponekad iznevere očekivanja. Javna kritika rada sopstvene stranke je zaboravljena pojava, ekvivalent političkom samoubistvu… Osim u situacijama kada se stranka raspada u očaju svoje opozicione nemoći, ali tada i nije teško biti hrabar. Tada su ipak u prvom planu preletači koji na svoje političko angažovanje gledaju kao na lep način da obezbede život kakav sanjaju i kojima je teško da se nose sa novonastalom stvarnošću: sa visina do kojih ih je odvela pozicija, slobodnim padom odlaze na margine političkog života na kojima više ne umeju da se snađu, jer čovek se najlakše navikne na privilegije i nagrade, a nikada na poraze.

No, vratimo se onima koji su deo vlasti. Da li se neko seća kada je poslednji put neko od političara (dok je njegova stranka deo vlasti) javno kritikovao njen rad ili predsednika stranke? Ne? Naravno. Već sutra verovatno više ne bi bili deo tima pa samim tim više ne bi bilo ni dela kolača za njih. Tako ni pokrajinski deo SNS-a neće imati ništa da kaže o novonastaloj situaciji u briselskim pregovorima. Inače, prema pisanjima medija, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ljut je na premijera Ivicu Dačića zbog toga što je bez konsultacija i dogovora s njim javno rekao da mu je Vučić tokom razgovora u Briselu zbog razočarenja rezultatom dijaloga nudio ostavku. Ta rečenica premijera Srbije bila je zaista nepotrebna i nesvrsishodna u trenutku kada je izgovorena. Pa zar je to prva stvar koju izgovarate nakon poslednje, odlučujuće runde pregovora? Ne treba nikoga u Srbiji da zanima šta bilo ko govori u trenucima očaja zbog nemogućnosti da promeni stvari, već je potrebno da saopštite javnosti šta je rečeno u ime države i sa kakvim rezultatom se vraćate u Beograd. Ali, rijaliti šou program onda ne bi bio rijaliti šou.

Vojvodina, naravno, ostaje u senci dešavanja vezanih za Kosovo, ni prvi a nažalost verovatno ni poslednji put, ma koliko delovalo da se pitanje Kosova polako bliži svom kraju. Analizirajte naslove u medijima, nastupe političara prethodnih nedelja… Vojvodina se najčešće pominje samo u slučaju Razvojne banke, tamo gde je ime Vojvodine najlakše staviti u negativan kontekst, onda kada treba da se kritikuje i lomi, direktno iz Beograda. Vojvodina pak ostaje i u senci transfera ovdašnjih političara, mahom iz drugih stranaka u Demokratsku stranku, što sudeći prema reakcijama koje sam čuo, malo ko razume. Zaista, ako se teži jedinstvenoj politici Vojvodine, u šta još uvek želimo da verujemo, onda nije jasno u čemu leži potreba da se odjednom mnogi sele iz jedne u drugu stranku. Zbog čega, kada svakako očekujemo od vas da budete na istoj strani?

I za kraj, Ivica Dačić je razočarano rekao da Srbija nema nijednog iskrenog prijatelja na Zapadu, te da se nalazimo u živom pesku, u živom blatu i svake godine tonemo sve dublje i dublje. Ovo otprilike sumira celokupan politički put Srbije koji je počeo pre više od dve decenije. Eto, tu smo stigli.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga