IGOR BESERMENJI: Populizam sa mirisom keša

Kome smo ovu zemlju prepustili!?

Priredio: Igor Besermenji
10. feb 2018

Izraz “ušli su u keš” najbolje opisuje model ponašanja koje su vlasti u Srbiji, na svim nivoima, ustanovile u odnosu na državu i svoje građane. Srpska napredna stranka, nesumnjivo, pliva u velikom novcu koji im daje priliku da uživaju podršku raznolikih u društvu poznatih i uvaženih persona, od Aje Jung do Ace Lukasa. To što njihova politika uživa bitnu i glasnu podršku i Aje i Ace, ukazuje na širokogrudost vladajuće stranke, ali podseća i na to da su neslućene visine do kojih može da se probije jedna propagandno dobro zapakovana populistička politika, sa mirisom keša. Takav poklon, onom kome je dat, malo toga prepušta mašti. Drugim rečima, lako je zanemariti nuspojave iz vašeg komšiluka, Ajinog i Acinog na primer, ako ste ušli u keš. Miris keša učiniće da zaboravite na bljutavost sadržaja. Tako je i Aji i Aci, izgleda, današnji Beograd, baš po meri. Baš kao što je i po meri vladajućih.

Pored Aje i Ace, tu su još i Branko Kockica i poneke Đuke i Martinovići, Vučićevići i Nade… Macure, a to im daje posebnu vrednost, jer tako je rečeno na televiziji koja radi u javnom interesu građana Srbije, RTS-u. Onda su ih kaparisali i Pink i Hepi, gde su na povremenim pozajmicama. No, bitno je da ih ima svuda, po ugledu na predsednika države, čiji je primer i najsvetliji koji možete slediti. Razume se, ako biste da budete Aje i Ace, Kockice, Macure, Vučićevići, Đuke i Martinovići. Normalno.

Ali, ako ste na onoj strani koja ovih dana nikako nije ni u hepi-raspoloženju, ni odevena u roze i ne radi u javnom interesu Vučićeve Srbije, onda ćete u svakom slučaju mnogo manje da se zabavljate, nećete mirisati na keš, a bogami, brojaćete i koliko puta su vas pratili ili vam pretili smrću. Na primer, smestiće vas u film “Silom na sedmu”, pre nekog dana prikazanog na N1 televiziji. Potom će državni sekretar reći da ste sami sebe napali.

Baš me zanima zanimaju li se Aja i Aca za to što dobar deo građana Srbije ne razume to što su oni razumeli kada su odlučili da budu tako vokalni u podršci vladajućoj stranci. Šta li Aja i Aca misle o prebijanju i praćenju novinara i pretnjama koje svakodnevno dobijaju, jer ne vide to što Aja i Aca vide, i zato što rade svoj posao onako kako najbolje umeju? A da, pa Aca prvi tuče novinare. Zaboravite. A kad smo već kod Aje i Ace, baš me zanima, kad njih dvoje sednu i onako se lepo ispričaju, koji su zaključci?

Pre nekoliko dana, konačno mi je stigla diploma o završenim master studijama javne uprave na Univerzitetu u Birmingemu. I premda mi je diploma o “najviše kul” studentu na departmanu za međunarodni razvoj istog univerziteta ipak daleko najdraža, moram da priznam da sam se i ovoj silno obradovao, jer je nekako predugo putovala. Možda zato što je znala gde ide. Zanimljivo, čak ni poštar nije smatrao da je treba popeti do drugog sprata, pa ju je jednostavno – bacio na pod, na sred ulaza u zgradu. Bilo bi zanimljivo da je kuja Žujka koja redovno ordinira po zgradi, naletela na nju pre komšinice sa poslednjeg sprata.

Usput, sretoh se sa dve koleginice na kafi i pričamo šta je vanredno novo dok me nije bilo u Srbiji, osim onog regularnog da kasne plate i da niko ne zna šta će biti dalje. Jedna od njih mi kaže, novo je to, da su neke druge kolege s posla negodovale zato što su pronašle primerak Danasa, koji je ona tog dana čitala.

Alo, bre? Kome smo mi ovu državu prepustili?

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga