IGOR BESERMENJI: Početak kraja ogoljenog diktatora

Ovu trku Aleksandar Vučić neće istrčati do kraja

Priredio: Igor Besermenji
13. apr 2017

Nema načina da Aleksandar Vučić politički preživi pobunu građana, koja, iako je još uvek u fazi pripreme za artikulaciju, već ozbiljno „drma kavez“ vladajućima. Neko je već dobro rekao da je ovo maratonska trka, ali je izvesno da je on neće istrčati do kraja, a dokle će stići građani i demonstranti, ali i alternativne ideje ovoj vlasti, zavisi samo od toga koliko ima kondicije i spremnosti na trčanje do konačne pobede onih koji su na ulicama, ali i onih koji mašu sa prozora zgrada, kao i onih koji imaju resurse neophodne za političku artikulaciju ideja, jer pobeda nad ovim režimom, kao i nad bilo kojim drugim, biće politička u svakom slučaju. Vučić po običaju tvrdi da nema vremena da se bavi nezadovoljstvom građana, ali zato stiže da ih precizno broji i etiketira kao hronične gubitnike, a dovoljno se osokolio, pa sada već i preti kako će svima da nam pokaže gde nam je mesto. Lice diktatora sve je ogoljenije.

Aleksandre Vučiću, niste vi nikog i ništa rasturili! Ovo vam je odgovor rečnikom koji je adekvatan onom „rasturio sam“, koje ste preko takozvanih diplomiranih pravnika poručili u direktnom prenosu na N1 tokom ponovnog prebrojavanja glasova u RIK-u. Takozvanih, jer diplomirani pravnici koje ste vi poslali u RIK, rekli su da im četiri sporna glasa ništa ne znače, jer… šta je to? Šta je pravo i šta je sporni glas spram činjenice da je broj šest „rasturio“? To je, ionako, jedino što se zaista računa u vašoj viziji za Srbiju. Pravnici koje ste poslali u RIK prevode diskusiju na pravni teren tako što ismevaju aktivno biračko pravo i sporne glasove svode na nebitnu kategoriju, ali zato su vrlo glasni kada treba na svakih nekoliko sekundi podsetiti gledaoce kako ste vi „rasturili“. Sve to, kažu, povratak je diskusije na pravni teren. A vi ste, gospodine Vučiću, zaista rasturili, ali na pravnom terenu. Vi rasturate razna prava svakodnevno i pasivnom agresijom dovodite slobodoumne građane do besa. Zabranili ste opoziciju u skoro svim medijima, zauzeli 99 posto medijskog prostora u kampanji za predsedničke izbore, obesmislili izborni proces, naučili svoje aktiviste kako da briljiraju u kupoprodaji glasova širom Srbije i uz sve to uspeli da ubedite i dobar deo javnosti da prizna kako vam je pobeda regularna, samo možda ne i legitimna, a onda i izbegnete da odgovarate za sve navedeno. Rasturili ste na pravnom terenu. To da vam je pobeda regularna, niko nije smeo da izgovori, jer je to laž. Ovi izbori su neregularni i svako u Srbiji ko sme da misli svojom glavom ovo zna. Ne može se zabadati glava u pesak na kese pomoći kojima kupujete gladne i izbezumljene, radna mesta kojima kupujete uplašene i ucenjene. Vi trgujete glasovima. Kako to može biti regularna pobeda? Vi manipulišete izbornim materijalom. Kako to može biti regularna pobeda?

Masovne demonstracije građana širom Srbije početak su vašeg kraja. A na tu pretnju kako ćete nam svima pokazati gde nam je mesto, adekvatan odgovor je jedino da mi svi već dobro znamo da nam je sada mesto na ulici. Zato smo tamo. Lajemo besposleni svako veče pred Dnevnik 2 i čekamo Soroševe pare koje nam padaju s neba već do 21h, pa se u miru raziđemo. Kažte da ne možete ni Narodnu Skupštinu da odblokirate zbog nas. I, šta sad? Ko je tu rasturio?

(Autonomija, foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga