Igor Besermenji: Odgajamo li građane ili navijače?

O skraćivanju nastave zbog fudbala

22. mar 2013

U poslednje vreme, Novi Sad kao da se pretplatio na invaziju suludih odluka. Poćiriličavanje Novog Sada, na pola obavljeno, čini se da je završeno. Oni koji su se bavili time koliko ima ćirilice na novosadskim ulicama, želeli su da pokažu da u Novom Sadu zapravo i nema važnijih stvari zbog kojih bi se pravila višemesečna debata. Novosađani su ipak svesni da manjak ili višak ćirilice na ulicama grada nije tema koja se na bilo koji način tiče njihove svakidašnjice, pa su u skladu sa tim i reakcije bile – mlake. Građani i dalje, kada čekaju autobus, čekaju „sedmicu“ ili „trojku“, „osmicu“, a nikako „petrovaradinski“, „detelinarski“, „limanski“. Poćiriličavanje se završilo onako kako je i počelo – u besmislu.

Odluka da časovi u novosadskim osnovnim školama budu skraćeni zbog fudbalske utakmice Hrvatska-Srbija je još besmislenija, no ipak, opasnija po buduća razmišljanja te dece. Naime, predsednik Aktiva direktora osnovnih škola Svetozar Kozarov rekao je da je dogovoreno da časovi budu skraćeni ili da se ne održi poslednji ili dva poslednja časa, jer je bolje da nastavnici đake puste kući malo ranije, nego da, zbog fudbala, beže sa časova. Kaže gospodin Kozarov da u tome nema ničeg lošeg i da zbog toga „neće propasti država“. I neće. Ali, šta je sa školstvom? Navikama đaka? Rade li današnje osnovne škole, direktori i nastavno osoblje bilo šta na tome da se osnovci nekada zainteresuju i požele da provedu i višak vremena u svojoj školi? Ako rade, neka nas ponekad informišu i o tim detaljima sa svojih zasedanja. Tačno je da sve počinje od vaspitanja koje se nosi od kuće, ali odluka Aktiva direktora osnovnih škola da đake pusti da ranije odu iz škole jer su oni najavili da će u suprotnom svakako otići sa časova, pokazuje koliko su današnje institucije i oni koji ih vode nemoćni i slabi da rešavaju stvarne probleme ovog društva. Đaci su, koliko god to zvučalo prestrogo u ovoj situaciji jer je banalizuje činjenica da se radi o najobičnijoj fudbalskoj utakmici, ucenili Aktiv direktora osnovnih škola. Gde to još može da se desi? Takođe, bilo bi zanimljivo i obići osnovne škole i proveriti kako izgledaju časovi fizičkog vaspitanja, da li ih svuda održavaju stručna lica ili ponekad i učiteljice koje nemaju dovoljno znanja o sportu, koliko se đaka danas aktivno ili rekreativno bavi sportom van nastave…

Ovakvom nerazumnom odlukom doprinosi se već dovoljno nametnutoj i opasnoj atmosferi „posebne važnosti“ ove utakmice, samo zato što su njeni akteri Hrvatska i Srbija. Da li škole postoje da bi formirale buduće akademske građane ili navijače? Da budemo jasni, očekivano je da postoji želja dece da sudeluju u nečemu što izaziva euforiju njihovih roditelja, prijatelja… Ali, škola nikada ne bi smela da donese ovakvu odluku. Osim toga, voleo bih da znam da li će Aktiv direktora osnovnih škola zasedati i kada grupa đaka bude zatražila raniji odlazak iz škole zbog baletske predstave, ili odlaska u obilazak muzeja, ili odlaska na kolektivno bavljenje sportom?

Takođe, interesantno bi bilo čuti i šta novosadska vlast ima da kaže o ovakvoj odluci. Ili je ipak otkriven neki novi, nedovoljno poćiriličen natpis na ulici?

Bez bilo kakve šale, naterani smo da se sve češće upitamo: „A zašto baš Novi Sad?“

Igor Besermenji (Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga