IGOR BESERMENJI: O Vojvodini se ne sme ćutati

Do kada će Vojvodina velikodušno davati nove šanse?

Priredio: Igor Besermenji
11. jan 2013

Ukoliko ste tokom novogodišnjih praznika provodili popodnevne i predvečernje sate pred TV ekranima, onda ste sigurno morali biti i pomalo iznenađeni, jer ovog puta, tokom prelaza iz stare u novu godinu, nije bilo predaha od političkih tema o kojima smo slušali i prethodnih meseci. Kada je već tako, onda ste sigurno primetili i da se vrlo malo ili skoro uopšte nije govorilo o Vojvodini, osim možda nekoliko naslova u štampanim medijima, ali je i to bilo vrlo zanemarljivo ako imamo na umu u kakvom se političkom trenutku Vojvodina nalazi.

U jednom momentu, učinilo se da je Vojvodina bila aktuelna samo kada se pisalo ili govorilo, najbolje je reći kritikovalo, stanje i okolnosti koje su pogodile Razvojnu banku Vojvodine. Nažalost, nisu mogli da promaknu iz vida mnogobrojni komentari čitalaca koji su na internet sajtovima pisali o tome kako se, eto, „ponovo Vojvođani žale“ ili „Vojvodina se uvek nešto buni, a eto šta su uradili sa RBV“ i slični, koji su sadržali i poneki validan argument, ali se još jednom moglo primetiti da je od potpunog neznanja gore samo delimično poznavanje teme a želja da se nešto o njoj kaže. Na taj način, protekla godina po Vojvodinu je završena na jedan neslavan način, senzacionalističkim naslovima o gorućoj temi, koja jeste bila važna, ali je daleko od toga da predstavlja suštinu o kojoj svi koji želimo dobro Vojvodini svakodnevno pričamo. RBV ostaje kao večita tema za stručnjake, ekonomiste, politikologe… Vojvodina ostaje nama. Reakcije čitalaca koje sam pomenuo, samo su odraz načina na koji se u javnosti o temi izveštavalo, a bilo je tu ponekad i sasvim degutantnih naslova. S vremena na vreme izgleda kao da je neko nezadrživo radio na tome da pitanja koja Vojvodina postavlja postanu otrcana tema za one koji imaju puno slobodnog vremena. U stvarnosti, to nikada ne sme i ne može postati istina.

Intervju predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića za jedan dnevni list pre nekoliko dana doneo je najavu ozbiljne vojvođanske borbe za samostalno ubiranje poreza. Gospodin Pajtić je priznao da je postalo neodrživo pregovarati „pred svaki budžet, sa svakom vladom i sa svakim ministrom finansija“. Primetio je da svaki put taj proces izgleda kao da Vojvodina dobija „neke nezaslažune donacije ili poklon.“ Ako se sećate, pre nekoliko meseci internacionalizacija vojvođanskog pitanja postala je tema o kojoj je naširoko počelo da se priča i koja je zaparala uši dežurnim protivnicima bilo čega što ima reč „vojvođansko“ u svom značenju. Izgleda da ćemo o internacionalizaciji, neminovno i ove godine, ipak slušati. U svetlu polemike o novom budžetu APV, pojedine stranke unutar Vlade Vojvodine izrazile su nevericu u pogledu transfera 12 milijardi dinara za izgradnju saobraćajnice Novi Sad-Ruma Vojvodini, u godini koja je počela. Bojan Pajtić ovog puta bio je vrlo jasan – „Ako ta sredstva ne pristignu kako je dogovoreno, mi ćemo pred domaćim, ali i međunarodnim sudovima, tražiti da nam se ustupi ono što nam pripada.“ Znate li ko je dao pismenu garanciju da će sve biti u redu? Mlađan Dinkić. Hajde da ostavimo vremenu da nam pokaže ko i u kojoj meri drži do svoje reči. Vojvodina je poznata po velikodušnom davanju novih šansi. Ono što sigurno znamo jeste da ne smemo dozvoliti da u 2013. godini Vojvodina bude 13. tema.

I za kraj, pošto kažu da je prelaz iz stare u novu godinu vreme za sumiranje utisaka, moram izdvojiti jedan koji me je poprilično šokirao krajem stare godine, a koji ima veze sa budućnošću mladih građanki i građana Vojvodine. Prilikom učestvovanja na jednom važnom skupu tokom kojeg se govorilo o zdravlju mladih, osoba koja je vodila diskusiju, jer joj je dato poverenje da to čini, nije razumela vezu između nestručnosti trenera i zdravlja mladih sportista. Nisam odustao od insistiranja na toj temi, ali sam primetio da se niko od učesnika diskusije nije naročito interesovao da o tome bude više reči. Dok god te svakodnevne, ljudske teme budu sasvim nevažne za većinu, ove visoko-političke biće rešavane ofrlje i bez jasne osnove.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga