IGOR BESERMENJI: Mali partner i kupovina ćutanja

Siniša Mali nije nikakav Vučićev „radnik“ već njegov ravnopravan partner u “poslu”

Priredio: Igor Besermenji
27. maja 2018

Ako su navodi medija koji tvrde da su dobro obavešteni tačni, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić mogao bi u rekonstrukciji Vlade tokom juna meseca da ostane bez funkcije – razlog – „brojne afere“.

Sve to ne bi bilo čudno da se daleko trofejniji u aferama, Siniša Mali, ne imenuje na ministarsku poziciju daleko delikatniju i po opsegu i po prirodi posla – ministar finansija.

Ovo, naravno, ne dolazi kao nekakvo iznenađenje, jer još je smenom Bratislava Gašića sa mesta ministra odbrane, apsolutni vladar Srbije Aleksandar Vučić pokazao da za njega smenjivanje odgovornih pojedinaca predstavlja samo deo predstave za javnost koja se nikada ne završava. Gašić je posle samo godinu dana postao direktor BIA. Slično tome, Vučić je još pre više od godinu dana tvrdio kako Siniša Mali „uskoro“ više neće biti gradonačelnik Beograda – ne samo da „uskoro“ nije došlo, već je Mali ostao gradonačelnik do današnjih dana i prirodnog kraja svog mandata. I, Mali sada odlazi, ali ne kako bi godinu dana odmorio od funkcije kao svojevremno Gašić, već kako bi se momentalno prešaltao na funkciju ministra finansija Republike Srbije. Jasno je da kriterijuma u državi Srbiji više nema – jedini kriterijum koji važi je da li ste i koliko predmet interesovanja jednog čoveka. Taj čovek je Aleksandar Vučić i jasno je da samo njemu treba Siniša Mali na mestu ministra finansija. Jasno je i to da Mali nije nikakav Vučićev „radnik“, već njegov ravnopravan partner u poslu koji ne sme biti pušten niz vodu kako se ne bi desilo da i on, u trenucima besa i povređen izdajom, da neočekivan i delikatan intervju za Krik ili nekog drugog, kako je to svojevremno učinila bivša supruga Siniše Malog.

Nažalost, niko neće pitati Aleksandra Vučića (pa ni Anu Brnabić) kako je to jedna afera Vanje Udovičića (prebacivanje novca na račun fantomske firme „Evropske univerzitetske igre 2020″) nanela više štete građanima Srbije, pa i ugledu vlasti, od najmanje nekoliko puta više afera Siniše Malog (rušenje u Savamali, 24 stana u Bugarskoj, ofšor kompanije, optužbe bivše supruge za fizičko nasilje, sporan doktorat, itd.) Niko ih neće pitati ni kako se to Mali preporučio baš za ministra finansija, kada je Fiskalni savet prošle godine demantovao metodologiju kojom Mali obračunava dug grada Beograda. Dakle, čovek ne samo da se ne obazire na struku, već budžete tretira kao oruđe za sprovođenje političke propagande svoje stranke. Međutim, očigledno je da ga upravo takav odnos prema struci i javnim finansijama i preporučuje za novog naprednjačkog ministra. Ali, niko ko je u poziciji da ih nešto ozbiljno u četiri oka ili javno pita, o tome još uvek neće pitati Vučića i Brnabićevu. Zato što oni neće odgovoriti – ni na ovo – pitanje i zato što i dalje nema ko da ih natera da govore o očiglednim marifetlucima, nema se šta pametno dodati, osim konstatovati da se nastavlja tortura nad državom, njenim institucijama i građanima.

(Autonomija / foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga