- Autonomija - https://www.autonomija.info -

IGOR BESERMENJI: Kako su pobedili jahači apokalipse

Čitam dve verzije opravdanja za to što se Srbija osramotila na republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima. Da, osramotila, jer zemlja čiji su građani 2016. godine izglasali za pobedničke stranke SNS, SPS i SRS, jahače srpske apokalipse devedesetih, a posle četvorogodišnje vladavine naprednjaka gde istraživanja kažu da se većina građana izjasnila da živi gore nego 2012. godine, očigledno ne bira prema svom iskustvu, već prema nečemu drugom, iracionalnom, ili pak racionalnijem ali jadnom, kao što su dve crvene da se preživi dan, jer sutra je ionako samo sutra i niko od nas ne zna da li će ga dočekati. U zemlji u kojoj „Srbija pobeđuje“, ručak je danas ipak na stolu, za sve one koji su prodali svoje naredne četiri godine Srpskoj naprednoj stranci. Mi koji nismo, nama ručak danas nije potreban. Mi se zbog izbornih rezultata, jedemo sami.

Prva verzija, koja kao treba da opravda, ili makar malo ublaži, ovu srpsku bruku, kaže da su ovi izbori bili neregularni, te da bi ih trebalo poništiti. Već tokom jutarnjih sati izbornog dana, internet-portali vodećih medija bili su zatrpani informacijama o izbornim neregularnostima, kupovini glasova po ćoškovima, pod krošnjama i iza kišobrana, ljudima „s kačketima“ bez kojih više izgleda nema izbora u Srbiji, hemijskim olovkama u boji po kojima se članstvo prepoznaje, tučama na izbornim mestima, iznošenjem biračkih spiskova sa biračkih mesta, a imamo navodno čak i jedno kidnapovanje. Kada vidite sve ovo ovako pobrojano, a verujte da je samo jedan deo svega što se zaista dešavalo na terenu, pitate se, ima li ova zemlja uopšte kapaciteta da bude, samo, pomalo normalna? U ovom trenutku očigledno ne, jer da ima, već bismo bili na ulicama i masovno tražili poništavanje, čak i ovakvih, „finalnih preliminarnih“ rezultata. Dakle, ovi izbori su bili još jedna farsa u kojoj smo, nažalost, svi učestvovali. Pobednici će naravno reći da je sve bilo u redu, a opozicija koja će, izgleda, ipak, masovno tek za dlaku preko cenzusa, kada dobije svoje mandate, verovatno će, takođe, biti u miru sa izbornim rezultatima i s knedlom u grlu zbog jedva prelaznih brojeva, nastaviti sa svojim aktivnostima. I jedni i drugi time će učiniti značajnu uslugu kreatoru ove izborne farse, jer bi jedini ispravan rezultat ovog izbornog dana moralo biti poništavanje izbora i rezultata, te njihovo ponavljanje. No, kako stvari za sada stoje, izgleda da nema ozbiljnijih namera da se kroz masovan otpor izbornoj manipulaciji, i zaista ponište izbori na kojima su neki glasali po više puta, gde su listiće-pozive za glasanje dobijali i ljudi kojih nema na navedenim adresama, te davno pokopani građani Srbije. S obzirom da ovo svi znamo, svaka borba za to da vam se prizna mandat više ili manje, cenzus i tako dalje, samo daje legitimitet očigledno nelegitimnim i nelegalnim izborima, ali kako stvari stoje, „većinska Srbija“, ma šta ona predstavljala, ali se oseća u vazduhu, spremna je da kaže kako je sve bilo u redu, iako svi znamo da nije. Javnost se već ponaša kao da su ovi izbori bili većim delom regularni, a to čine i vlast i opozicija svojom borbom onako kako ta borba izgleda u ovom trenutlu, ali i mediji.

Jedini pravi odgovor opozicije, kojoj svakako treba čestitati na pokušaju fer političke borbe u potpuno nefer i nepoštenim uslovima, bio bi da odbije da uđe u parlament uprkos izbornim rezultatima, te da bojkotuje upravo održane izbore i zahteva njihovo ponavljanje, pa makar kud to odvelo. Tako će se zasigurno izbeći to da društvo popije bensedin koji bi ga smirio i uspavao, jer to mu je sada najmanje potrebno, da se smiri i uspava. I stanje krize koja traje bilo bi u ovom trenutku pravednije i smislenije od smirivanja strasti, kako se to ovde često kaže. Ovi skandalozni izbori mogu da budu generator za masovnu akciju protiv vlasti očigledno spremne na apsolutno sve da to i ostane, te njenih „institucija“, a takva akcija bila bi jedino dobro koje pošten svet može da dobije od ovih izbora. Ako jedna država i njeni građani pristanu da ovako skandalozne izbore prihvate kao regularne, šta nam govori da sutra nećemo pristati i na nešto mnogo gore, da nećemo pristati i na potpunu diktaturu i bezvlašće, pa malo dalje u budućnosti i na robovlasnički sistem u svom osnovnom obliku? Ovo se mora zaustaviti odmah ili se zaustaviti neće. A čak i da na samim izborima nije bilo krađe velikih razmera, a bilo je, atmosfera koju su stvarali režim i apsolutno dominantni, režimski mediji, učinili su ove izbore nelegitimnim i nelegalnim.

Druga verzija opravdanja za srpsku bruku u nedelju, kaže da ovi izbori i nisu bili baš toliko neregularni, koliko su pokazali da Srbija nije spremna da se menja, što se opravdava nekom „našom“ iskonskom ludošću i urođenom potrebom da odaberemo najgore. Srbija, koja je ovo što danas jeste, uništena zemlja, dobrim, čak najvećim delom, zbog svojih izbora devedesetih godina, odabrala je da 2016. točak vremena vrati u nazad i da sve uradi ponovo, ispočetka. Znate li vi, ljudi, šta ste uradili?! Ako je ovo najbolje što Srbija može danas, onda to znači da će uskoro biti dovedeno u pitanje i njeno postojanje, što je sada i sasvim logičan sled događaja. Nema opravdanja, a ni oprosta, za povratak Vučića, Šešelja i Dačića u vodeće kolone srpskog parlamentarizma. Srbija se osramotila i krenula putem svoje propasti. Srbija je izabrala. Međutim, ova posledica je dugoročnog karaktera.

Kratkoročno, mislim da će se pravi rezultati ovih izbora videti uskoro na železničkim i autobuskim stanicama, kao i aerodromima. Pretežno aerodromima. Ko juče nije svoj ručak zaradio prodajom duše i slobode, sada će štedeti za peronsku ili avionsku kartu. Ili će, u međuvremenu, biti glas u moru glasova koji će još dugo vikati da jedini pošten rezultat ovih izbora – mora biti njihovo ponavljanje. Na ovo se ne pristaje. Čak ni u Srbiji. Opozicija ne sme da pristane da bude deo parlamenta koji će biti rezultat ovih izbora, a građani ne treba da im traže da bude drugačije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!