IGOR BESERMENJI: Dužnost se zove Vojvodina

Počnite da radite, zajedno!

Priredio: Igor Besermenji
07. mar 2013

Neiskrenost. Jedino ovom rečju može se objasniti trenutno ponašanje stranke stožera republičke vlasti prema AP Vojvodini i još važnije – prema građanima Vojvodine. Neodgovorno je, u trenucima kada se suočavate sa aferom koja ima direktne veze sa onim što je najvažnije – zdravljem ljudi i u danima kada članovi Vlade Srbije odgovaraju na pitanje hoće li opstati republička vlast ili će doživeti rekonstrukciju zbog (ne)rada pojedinih svojih ministara, pažnju javnosti skretati na navodnu nelegitimnost Vlade Vojvodine. Ne vidim da mediji nagađaju o rekonstrukciji Vlade Vojvodine ili smeni pokrajinskih sekretara. Očigledno je da se radi o želji da se na nekoliko dana pažnja javnosti skrene sa problema koje ovih dana ima Vlada Srbije, možda najviše SNS, jer SPS i URS već su u javnosti obznanile da su zadovoljne radom svojih ministara. Ipak, verujem da je za nas iz Vojvodine najvažnije da se pozabavimo sobom, jer kada bi svako to radio, cela država funkcionisala bi mnogo bolje.

Nespremnost da se postigne dogovor. Jedino ovako može se objasniti trenutna nemogućnost stranaka koje čine Vladu Vojvodine da konačno sednu i dogovore se, naprave nekakav plan za dalje delovanje kada je u pitanju politička budućnost Vojvodine i redefinisanje njenog položaja u Ustavu Republike Srbije. Zaista deluje neverovatno da stranke u Vladi Vojvodine koje su se bez većih problema dogovorile o opstanku pokrajinske vlasti, sada ne mogu, ne umeju ili ne žele (još uvek) da razgovaraju o potrebi za uspostavljanjem zajedničkog nastupa kada je u pitanju ustavni položaj Vojvodine. Izgleda da još samo njima nije jasno da je dogovor neophodan i hitan. Ako postoji neko u Vladi Vojvodine ko takve razgovore ne želi, ko ne smatra da je zajednički nastup potreban, neka ostali činioci Vlade onda istupe i javno kažu koja je to stranka ili koje su to stranke ili koji su to moćni pojedinci koji koče takvu vrstu organizovanja, pa da građani Vojvodine znaju kome je ipak malo više stalo do dobrih odnosa sa činiocima republičke vlasti ili nekog drugog interesa od formiranja jedinstvene politike Vojvodine.

Sigurno se sećate da je još sredinom prošle godine počelo da se spominje formiranje vojvođanskog fronta i tada je, baš kao i sada, prvi javno o tome govorio potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov iz LDP-a. Ne znam zbog čega je tada sve na tome stalo, niti da li je LDP savršen adresant ovakve inicijativu, ali sam primetio u razgovorima prethodnih dana da postoji problem sa tim što je gospodin Vrebalov član stranke koja ima centralu u Beogradu. Dobro, da li postoji neka druga inicijativa? Ideja? Dogovor? Ne? Zbog čega je onda problem sesti i razgovarati sa nekim ko je predstavio jednu ideju? Takvo ponašanje svih navodi me samo na sledeća zapažanja: 1. Stranke koje čine Vladu Vojvodine smatraju da još uvek nije vreme razgovarati o inicijativi za redefinisanje ustavnog položaja Vojvodine i 2. Strankama koje čine Vladu Vojvodine važnije je ko će se predstaviti kao lider, kao prvi i najiskreniji u iznošenju takve inicijative…

Upravo zbog takvog razmišljanja, čekanja i prenemaganja, pojedinačnih interesa i borbe za nadmoć u jednoj politici koja bi trebala da okuplja sve nas koji živimo u Vojvodini, inicijative i konkretnih rezultata još uvek i nema. Više nemam dilemu u tome da je provojvođanska politika, nazovimo je tako, u novijem vremenu uvek imala dva problema: 1. Politika Beograda i 2. Nedovoljna spremnost vojvođanskih političara iz različitih stranaka da sednu i dogovore se oko zajedničkog nastupa. Prvo je „problem“ što u medijima istupi funkcioner LDP-a, onda je „problem“ u reči „front“, sutra će verovatno biti nešto sledeće. To nije odgovorno ponašanje prema građanima Vojvodine. Vreme prolazi, protivnici Vojvodine se organizuju u inicijativama da se ukine AP Vojvodina ili u ovoj najnovijoj, da je potrebno raspisati vanredne pokrajinske izbore. Šta mi, koji ne mislimo tako, za to vreme radimo?

Zaboravite barem jednom na partijske knjižice, lidera koji vodi stranku kojoj pripadate, ostavite se besmislenih rasprava oko toga da li će nešto biti nazvano „front“, „inicijativa“ ili nekako drugačije i počnite već jednom da razgovarate i radite na formiranju jedinstvene politike Vojvodine. Ako protivnici Vojvodine (a ima ih puno) u jednom danu mogu da se ujedine i istupe sa svojim idejama, a zašto onda tri-četiri stranke koje vode Vojvodinu ne mogu da sednu i da se dogovore oko onog što im je dužnost? Ta dužnost zove se Vojvodina. Jednako kako branite legitimitet svog mandata do 2016. godine, tako nastupite i u slučaju inicijative za bolji ustavni položaj Vojvodine. Dobili ste podršku još pre 10 meseci i počnite da radite, zajedno.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga