IGOR BESERMENJI: Budžet sa fantomkom

Vojvodini oteto 16 milijardi dinara

Priredio: Igor Besermenji
07. nov 2013

„Kada je reč o Vojvodini, nažalost, u ovom predlogu zakona Vojvodina neće dobiti onih sedam odsto što joj sledi. Po ovom nacrtu, ono što sam do sada mogao da proverim, Vojvodina će da dobije samo 40 milijardi dinara, a trebalo bi da dobije oko 56 milijardi dinara. Razlika je 16 milijardi koje se odnose na kapitalne investicije. Dakle, ne vidim kapitalne investicije. Ove pare su takozvana transferna sredstva, koja moraju da daju“, objasnio je Pek za RTV.

Pek je Zoltan Pek, član Odbora Skupštine Srbije za finansije. Ostalo vam je veoma jasno. Najnovije poniženje pravo iz Beograda, upereno ka Vojvodini. Prema navodima Zoltana Peka dakle, nacrt budžeta za 2014. godinu ne prepoznaje 16 milijardi dinara koliko Vojvodina mora da dobije prema Ustavu Srbije, koji u svakoj drugoj situaciji i dalje svesrdno brane predstavnici vlasti. Brane ga i mnogi drugi koji su glasali za ovaj dokument, a koji je u isto vreme za ne mali broj ljudi postao predmet podsmeha vrlo brzo nakon njegovog proglašenja, i to ne samo zbog čuvene preambule o Kosovu, ali to je druga priča. Legalnost i legitimnost istog dokumenta se takođe mogu dovesti u pitanje. Setimo se načina na koji je izglasan, u atmosferi delirijuma tokom koje su nam slali poruke koje su otprilike trebale da znače da nijedna država ne može bez Ustava i da je strašno bitno da i mi imamo svoj, što pre i kakav god, samo da se izglasa. Iako sam tada imao 16 godina, dobro se sećam da su u vestima čitali saopštenja koja su obaveštavala građane da će svi koji su još uvek na biračkim mestima moći da glasaju za Ustav, te da će se glasati dok god ima zainteresovanih da glasaju i dolaze na biračka mesta (pa se tako glasalo i do duboko posle 20h).

E, tako smo i stigli do 2013. godine u kojoj sada svi, uključujući i nekada prvobranioce ovakvog dokumenta, javno priznaju da sa ovakvim Ustavom Srbija neće moći dalje u procesu evropskih integracija. U isto vreme, oni i brane ovaj Ustav?! Konfuzija. Ali, sada je odjednom svima sve jasno. Preambula koja se odnosi na Kosovo u kontekstu najnovijih događanja više nema svoj smisao (pitanje je da li je ikada i imala, ali je bilo popularno praviti se da jeste), sva vlast je apsolutno u rukama političkih stranaka, a čak nije garantovana ni nezavisnost sudstva ukoliko obratite pažnju na način izbora sudija, što je najveći apsurd jednog dokumenta države koja sebe smatra demokratskom. I imalo bi se tu još ponešto dodati, ali za nas iz Vojvodine najvažnije bi trebalo da budu specijalne interpretacije Ustava Srbije koje vlasti Srbije imaju kada je Vojvodina u pitanju.

Nikoga ne treba da iznenadi vest da nacrt budžeta ne podrazumeva ustavom zagarantovanih 16 milijardi dinara. To je samo nastavak trenda maltretiranja Vojvodine koji se rodio iz činjenice da su Vojvođani rekli NE Ustavu Srbije 2006. godine. Setite se, ni atmosfera koju su kreirali Tadić, Nikolić, Koštunica i ostali koji su stvarali ovakav dokument nije bila dovoljno ubedljiva kako bi je Vojvođani „progutali“. Naravno, kasnije su se svi pravili ludi na konstatacije da u Vojvodini Ustav nije prošao, jer, pogodite šta – Vojvodina se ne tretira zasebno, Vojvodina je deo Srbije. To je jedini argument koji su imali i koji i danas rabe ne mareći za posledice tako štetnog i neodgovornog ponašanja. Vojvodina jeste deo Srbije, ali bez srama joj ne prosleđivati transferna sredstva, a u isto vreme sebe proglašavati sledećom članicom EU, skandalozno je. Setite se samo koliko puta je zapaljena vojvođanska zastava i koliko su mlake bile reakcije iz Beograda, pa nažalost i iz Novog Sada, na takvo kršenje Ustava, jer i to je gaženje, kako zastave, tako i ovog dokumenta.

Znate, Vojvođani, nekada ne morate da poslušate mišljenje stranaka za koje glasate, niti stručnjaka kako biste nešto o nečemu zaključili. Ne morate čak ni da poznajete političke prilike ili čitate zakone ili sam Ustav. Prosto je – neko vam otme 16 milijardi dinara. Pravili biste se blesavi? Verujem da ne. Nemojte ni sada.

Posebno me interesuje reakcija nekoliko političkih stranaka na najnoviji šamar Vojvodini. Doslednost u odbrani vojvođanskog pitanja se mora održati, bez obzira na političke (ne)prilike u kojima se danas nalazimo ili na kompromise koji se prave u politici. To nije pitanje koje treba da podeli vojvođansku i srpsku javnost, radi se o najjednostavnijoj obavezi države Srbije da poštuje svoj najviši pravni akt. Zbog čega nam se svete? Zbog toga što su građani Vojvodine videli istinu i sudbinu vezanu za ovaj dokument mnogo godina pre onih koji su ga napisali? Skandalozno zakidanje novca za Vojvodinu je prva stvar koju delegacije Skupštine ili Vlade Vojvodine treba da pomenu kada idu u posete evropskim institucijama i zvaničnicima, u bilo kojoj prilici.

Lepo je što se uvek možemo pohvaliti šarenolikošću kultura u Vojvodini ili lepom ravnicom u kojoj živimo, ali vreme je da počnemo i da se žalimo, kad treba. A treba, jer će i 2014. godina očigledno biti godina dalje manipulacije Vojvodinom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga