IGOR BESERMENJI: Autobusi kruže Srbijom

Naprednjačka predstava za javnost, Pink i Hepi

Priredio: Igor Besermenji
11. mar 2017

Aleksandar Vučić počeo je svoje izlaganje na Kopaonik biznis forumu nečim što je trebalo da bude simpatičan detalj iz inače vrlo poverljivih i strogo formalnih razgovora između njega i ministarke Mihajlović. Saznali smo tom prilikom da je premijer brižno pozvao ministarku Mihajlović tog jutra i čestitao joj 8. mart, a ona mu je navodno, onako ministarski, prekorno odbrusila da oni nisu tu da dobijaju i poklanjaju cveće, već da upošljavaju ljude. A onda je, veli premijer, on odlučio da njoj tada ništa ne kaže, već da svoju repliku sačuva za publiku Kopaonik biznis foruma.

Tako i bi – premijer je pred celom salom podsetio ministarku Mihajlović kako oni nisu tu da upošljavaju ljude, već da stvore ambijent za upošljavanje. Usput je, u svom stilu, rekao i kako ga baš briga šta neki misle o kukanju oko 8. marta, jer on misli da je lepo čestitati i pokloniti cvet. Ovim, reklo bi se potpuno izlišnim detaljima iz života premijera, s obzirom na priliku i mesto na kojem se našao, počelo je njegovo izlaganje na pomenutom događaju. Da li se taj razgovor između njega i ministarke tog jutra zaista i zbio, nikada nećemo znati, ali nekako je teško očekivati da razgovor između Aleksandra Vučića i njegovih SNS ministara ide ovim tokom.

Premijer i SNS kultura naučili su nas da je uvek verovatnije da je sve u vezi s njima predstava za javnost, pa je tako, vrlo moguće, i ovo navodno osmomartovsko čestitanje i prekorevanje putem telefonske linije, koje je kulminaciju naravno moralo doživeti pred kamerama i medijima na Kopaonik biznis forumu, trebalo da posluži da premijer pokaže kako misli na žene i ne zaboravlja na cvet, ali usput ih podseti i ko završava razgovor onako kako on misli i kad misli da treba, te i da se ne oslanjaju na državu baš nikako, jer premijerova politika isključuje odgovornost države za standard građana i besomučno ih podseća da je baš za sve njih budućnost jedino i samo u privatnom sektoru, pošto država nema para za plate.

Izuzetak su, razume se, članovi stranke mu. Za njih ima posla koji je zakačen za državni budžet, pa tako za njih ima i para. Ovaj jutarnji osmomartovski šou premijera, pored činjenice da svoje članstvo beskrajno zapošljava upravo u državnom sektoru, demaskiran je i u pogledu odnosa prema ženama, pošto naš premijer, brižni darodavac cveća za 8. mart, istovremeno je zaštitnik, prema rečima bivše mu žene, nasilnika i gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Marija Mali prethodnih nedelja uradila je onoliko koliko je mogla da u javnost iznese zabrinjavajuće detalje odnosa Malog prema njoj i njihovoj deci, te govorila o pretnjama koje je trpela u braku sa gradonačelnikom Beograda. I nekako baš dan ili dva pre nego što je premijer svečano obznanio kako je jutros, možete misliti, čestitao osmi mart Zorani Mihajlović, Siniša Mali, Vučićev mali od palube, isto tako, pred kamerama, demonstrirao je svoje viđenje tretiranja žena, gurnuvši novinarku Istinomera, koja je pokušala da od njega dobije odgovore na pitanja vezana za njegove već uveliko poznate noćne radove u Savamali. Kada ga je zbog toga opomenula, Mali je novinarku, u stilu svog profesora i nadređenog, optužio da izaziva incidente.

Nervoza u naprednjačkim krugovima svakako raste, ali šou se ne prekida, niti će. Prema rečima očevidaca, između 80 i 90 autobusa krstarilo je ovih dana između Leskovca i Čačka, prevozeći jednu istu grupu ljudi koji služe da se, pred kamerama Pinka i Hepija, pokaže kako će premijer sada sigurno da postane i predsednik, jer ima podršku gde god da stigne. Krstari sa njima i premijer. Da, isti onaj koji je rekao da će u kampanji da bude samo par dana pred izbore i to samo kad bude imao slobodnog vremena. Nosi i cveće sa sobom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga