Igmanska inicijativa: Zaustaviti spiralu zaoštravanja odnosa u regionu

Nesposobne političke elite pokušavaju da steknu jeftine poene kod krajnje desničarskih snaga

29. avg 2016

Igmanska inicijativa, koalicija nevladinih organizacija iz regiona, apelovala je danas na državne organe, političke snage i organizacije građanskog društva u tim državama da se, bez odlaganja, angažuju kako bi se zaustavio sadašnji talas međusobih optužbi i uvreda, a nastavio započeti proces konsolidacije mira i stabilnosti.

“Najnoviji talas pogoršanja u odnosima nikako nije u interesu građana i razvoja naših država, već je rezultat nesposobnosti političkih elita koje se, zarad sticanja jeftinih poena kod krajnje desničarskih snaga, smišljeno služe optužbama i uvredama na račun političara i naroda u susednim zemljama. Time nanose štetu naporima za poboljšanje odnosa i podizanje saradnje u regionu na znatno veći nivo, što će biti teško ispraviti ako se brzo ne zaustavi ovaj negativan i opasan trend”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da se takvim podizanjem tenzija pokušavaju poništiti udruženi napori kojima je ostvaren značajan napredak u međusobnim odnosima, kao i u kretanju država regiona prema širim integracijama.

“Nepovoljna kretanja u međunarodnim odnosima: akcije Islamske države, nastavak rata u Siriji i na Bliskom istoku, izbeglička kriza, talas terorizma i nasilja, bregzit, pogoršani globalni odnosi – već mesecima imaju svoj negativan eho i na našem prostoru, posebno na relaciji Zagreb – Beograd, kao i Sarajevo – Beograd, a donekle i Zagreb – Sarajevo, uz produžene tenzije na relaciji Beograd – Priština, kao i u Makedoniji”, navela je Igmanska inicijativa.

Saopštenje su potpisali kopredsednici Igmanske inicijative za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Crnu Goru: Aleksandar Popov, Vehid Šehić, Zoran Pusić i Branko Lukovac.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga