Igmanska inicijativa traži sastanak šefova država

Igmanska inicijativa spremna da u Podgorici održi svoju godišnju sesiju, na kojoj bi učestvovali predsedavajuci Predsedništva BiH, predsednici Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kao i komesar za proširenje EU

03. dec 2012

Igmanska inicijativa je izrazila zabrinutost zbog zastoja normalizacije odnosa u zemljama bivše SFRJ i zatražila od država da nastave put izgradnje međusobnog razumevanja i saradnje.

Igmanska inicijativa je u saopštenju za javnost navela da je spremna da u Podgorici održi svoju godišnju sesiju, na kojoj bi učestvovali predsedavajuci Predsedništva Bosne i Hercegovine, predsednici Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kao i komesar za proširenje Evropske unije.

Tema konferencije bi bila „Putevi unapređivanja međusobnih odnosa i regionalne saradnje na putu prema EU integracijama“, a predsednik Crne Gore Filip Vujanović je izrazio spremnost da aktivno podrži održavanje ovakvog skupa, piše u saopštenju.

„Obnavljanje dobrih odnosa podrazumeva pošteno suočavanje sa istinom, te efikasnu istragu svih zločina koji su počinjeni, kažnjavanje počinilaca i onih koji su svojom politikom i postupcima to omogućili“, navodi se u saopštenju.

Podseća se da su takav stav ranije prihvatili i svi šefovi navedenih država u zajedničkim izjavama na godišnjim sesijama Igmanske inicijative.

Saopštenje su potpisali kopredsednici Igmanske inicijative Aleksandar Popov, Branko Lukovac, Vehid Šehić i Zoran Pusić.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga