Igmanska inicijativa: Regionalna solidarnost uslov da se efikasnije nosimo s pandemijom

"Očekujemo od vlada naših zemalja da više međusobno sarađuju, razmenjuju informacije i da naše države, pomažući jedna drugoj, pokažu međusobnu slidarnost"

24. mar 2020

Igmanska inicijativa, asocijacija nevladinih organizacija iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije, podržala je danas inicijativu Saveta za regionalnu saradnju za uspostavljanje “Zelenog koridora” koji bi, između ostalog, omogućio nesmetan granični prelazak kamiona unutar regiona za prevoz robe, hrane, medicinske opreme i lekove.

“U ovakvim situacijama, solidarnost među državama i ljudima uslov je da se efikasnije nosimo s pandemijom kao što je i nada svima onima koje je nesreća pogodila. U tom smislu očekujemo od vlada naših zemalja da više međusobno sarađuju, razmenjuju informacije i da naše države, pomažući jedna drugoj, pokažu ne samo međusobnu slidarnost, nego i da se zajedničkim snagama lakše izbore sa ovom pošasti”, navela je Igmanska inicijativa u saopštenju za javnost.

Ocenili su da bi to mogla biti i naučena lekcija za budućnost “da smo udruženi jači, da niko u ovom globalnom svetu nije ostrvo i da je za sve građane od veće koristi da budemo dobre komšije, nego ljuti neprijatelji”.

“Ta solidarnost se najbolje može pokazati i u tome da građani poštuju sve mere koje sprečavaju širenje zaraze, a da države šalju pomoć tamo gde je ona najpotrebnija, da organizuju brz i efikasan transport hrane i lekova, bez obzira na državne granice”, poručila je Igmanska inicijativa.

Izrazili su solidarnost sa stanovnicima Zagreba i okoline, koje je pogodio razoran zemljotres.

Igmanska inicijativa osnovana je pre 20 godina s ciljem da aktivno promoviše saradnju na području Zapadnog Balkana.

Saopštenje su potposali kopredsednici Igmanske inicijatiev za Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru: Aleksandar Popov, Zoran Pusić, Vehid Šehić, Branislav Radulović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga