Igmanska inicijativa poziva na obustavu zabrana na granicama

Uznemirenost i zabrinutost zbog najnovijeg pogoršanja odnosa

24. sep 2015

Igmanska inicijativa pozvala je danas vlade Srbije i Hrvatske i sve činioce, da se hitno obustave zabrane i omogući slobodan promet robe i putnika na graničnim prelazima ove dve zemlje.

U saopštenju Igmanske inicijative piše se da je ova regionalna koalicija nevladinih organizacija uznemirena i zabrinuta zbog najnovijeg pogoršanja odnosa i zatvaranja granica između Hrvatske i Srbije, ocenivši da to ozbiljno pogoršava odnose i saradnju u regionu.

„Ne dozvolimo da dijalog, dogovor i saradnja ustupe mesto netrpeljivosti, zabranama, retorziji, odmazdi. Cenu bi platili građani i privrede dve države, ali i mukotrpno građeni odnosi u regionu“, piše u saopštenju Igmanske inicijative.

Kako se navodi, u poslednjih 15 godina uložen je ogroman napor da se normalizuju odnosi između dve države, te da su za susrete najodgovornijih, dijalog, popuštanja i dogovore o poboljšanju odnosa zaslužne i brojne organizacije civilnog društva, a među njima posebno Igmanska inicijativa.

„Apelujemo da se što pre sastanu premijeri i najodgovorniji predstavnici Hrvatske i Srbije i nađu rešenja, kako za hitno okončanje zabrana kretanja roba i putnika, tako i za neophodnu saradnju u odnosu na rastuću krizu izbjeglica i migranata koja pogađa obe zemlje, region i međunarodne odnose“, piše u saopštenju.

Igmanska inicijativa je ponudila svoje znanje i usluge, i pozvala predsednike vlada na hitan neformalni sastanak, kako bi našli rešenja i okončali sadašnju opasnu krizu u odnosima dve države, kao i za čitav region.

Igmanska inicijativa je regionalna mreža nevladinih organizacija koja se bavi projektima za normalizaciju i unapređenje odnosa između zemalja Dejtonskog četvorougla.

Napori Igmanske inicijative usmereni su na uspostavljanje dobrosusedskih odnosa, obnovi poverenja i tolerancije, kao i na prevazilaženje svih vrsta diskriminacije u zemljama potpisnicama Dejtonskog sporazuma.

Kostreš pozvao dve vlade na razumevanje

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš, pozvao je danas Vladu Srbije i Vladu Hrvatske da zajednički prevaziđu sve nesporazume, razgovaraju i rešenje za situaciju sa graničnim prelazima nađu na zajedničkom sastanku.

„Mere i kontramere, blokade i verbalni sukobi nanose velike ekonomske štete i jednoj i drugoj zemlji. Još veće i dalekosežnije štete trpe dugo godina građeni odnosi dve države, stabilnost i dijalog u regionu“, upozorio je Kostreš.

On je u saopštenju poručio da blokada granica u Vojvodini ograničava normalan život i kretanje, te da bi ovakav rast tenzija mogao naneti štetu i međunacionalnim odnosima u pokrajini.

„Jako je važno učiniti sve da se to spreči“, apelovao je Kostreš, i dodao da LSV insistira na tesnoj, dnevnoj i efikasnoj saradnji republičke i pokrajinske administracije u vezi sa rešavanjem dnevnih pitanja koja se tiču izbeglica.

LSV je podsetila da su pokrajina i republika sjajno sarađivale tokom prošlogodišnjih poplava, te da se na tom primeru može videti da nema razloga da bude problema u prihvatu, smeštaju i odnosu prema izbeglicama.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga