IFJ i EFJ podržali UNS i NUNS u osudi napada na slobodu medija

CPJ pozvao srpske vlasti da osiguraju bezbednost novinara N1

29. mar 2019

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je petak da su se Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) priključili svojim članicama UNS-u i Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) u osudi napada na slobodu medija i pozvali su vlast da zaustavi označavanje medija.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović je IFJ-u i EFJ-u o pretnjama i pritiscima sa kojim je suočena televizija N1 i njeni novinari, rekao da ih podržava i da je „zaprepašćen onim što je postala standardna praksa vladajućih i opozicionih zvaničnika u Srbiji da označavaju medije čije izveštavanje im se ne dopada“.

„UNS poziva vladajuće i opozicione lidere da se suzdrže od komentara na rad novinara na ovaj način. Ohrabreni smo nedavnim izricanjem kazne osobi koja je poslala preteće pismo N1 i pohvalili policiju i tužioce za njihovu brzu akciju u rešavanju ovog slučaja“, rekao je Radomirović.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić „pozvao je sve državne zvaničnike da prestanu da šire animozitet prema profesionalnim medijima“.

„Takvi pritisci i označavanje skoro uvek imaju za rezultat stvarne napade na novinare i medije“, rekao je FJ-u i EFJ-u Bodrožić.

IFJ i EFJ smatraju da su „pretnje medijima neprihvatljive i pozvali su vladajuće i opozicione lidere da prestanu da uznemiravaju, vređaju i napadaju medije čije izveštavanje im se ne sviđa“.

„Stanje srpskih medija postaje sve teže. U subotu 16. marta, grupa demonstranata je upala u kancelarije RTS-a“, naveli su IFJ i EFJ.

UNS je podsetio da je prethodno vlasnik televizije N1 Adria News iz Luksemburga uputio pismo na više od 130 adresa međunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih asocijacija, kao i EU i zatražila zaštitu te televizije i njenih novinara od kampanje koju protiv N1 vode funkcioneri vlade i vladajuće koalicije uključujući i predsednika države.

U pismu IFJ-u, rukovodstvo N1 navelo je da je cilj vlasti da „kompromituje i zastraši N1 tako što će ga označiti kao antisrpsku televiziju“.

Oni su u pismu naveli da je kampanja, koja je krenula početkom 2014. godine, porasla od kada je N1 počeo da izveštava o aktuelnim antivladinim protestima u zemlji.

CPJ pozvao srpske vlasti da osiguraju bezbednost novinara N1

Zbog pretnji televiziji N1 oglasio se Komitet za zaštitu novinara (CPJ) “Jako smo zabrinuti zbog pretnji televiziji N1 i njenim novinarima“, rekla je za Glas Amerike programska koordinarka Komiteta za zaštitu novinara Gulnoza Said.

Komitet za zaštitu novinara, nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku, pozvala je srpske vlasti da preduzmu neophodne mere da obezbede bezbednost i sigurnost reportera i osoblja TV N1.

Gulnoza Said u izjavi za Glas Amerike da bi novinari trebalo da obavljaju svoj posao bez straha, pritisaka i zastrašivanja.

Zbog pritisaka na N1 oglasili su se i predstavnik za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Arlem Dezir,Fridom haus, Međunarodna federacija novinara, Evropska federacija novinara i Ambasada SAD u Srbiji.

Vlasnik televizije N1, Adria News iz Luksemburga, uputio je pisma na više od 130 adresa međunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih asocijacija, kao i Evropske unije u kojem je zatražio zaštitu televizije N1 i njenih novinara od kampanje koju protiv N1 vode visoki državni, vladini i funkcioneri vladajuće koalicije.

(Slobodna Evropa / N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga