ICC proglasio Tomasa Lubangu krivim

Tužilaštvo je dokazalo da je van svake sumnje Tomas Lubanga kriv za regrutovanje dece mlađe od 15 godina i njihovo aktivno uključivanje u borbe

14. mar 2012

Međunarodni krivični sud (ICC) proglasio je vođu pobunjenika Demokratske Republike Kongo Tomasa Lubangu krivim za regrutovanje dece vojnika u konfliktima 2002-2003.

To je prvi okončani proces od početka rada suda 2002. godine.

„Tužilaštvo je dokazalo da je van svake sumnje Tomas Lubanga kriv za regrutovanje dece mlađe od 15 godina i njihovo aktivno uključivanje u borbe“, rekao je predsedavajući sudija Adrijan Fulford.

Sudije su rekle da je Lubanga „lično koristio decu mlađu od 15 godina za svoju telesnu stražu“.

Glumica i aktivistkinja Anđelina Džoli (Angelina Jolie), koja je prisustvovala suđenju, rekla je da presuda predstavlja pobedu za bivše maloletne vojnike. „Ovo je njihov dan – kada će osetiti da ono što im se desilo i ono što su pretrpeli ne može da prođe nekažnjeno“, rekla je ona.

Izricanje presude još nije zakazano. Ona bi za Lubangu mogla biti doživotna robija, najviša kazna suda.

Tužilaštvo tvrdi da je Lubanga vodio političku grupu Savez patriota Konga i zapovedao njenim oružanim krilom, Patriotskim snagama za oslobođenje Konga, koje su za borbu regrutovale decu, na silu i dobrovloljno.

On je priznao da je vodio stranku ali je porekao da je komandovao njenim oružanim krilom.

Ključni dokaz tužilaštva je video-snimak koji prikazuje Lubanga kako se u kampu za obuku obraća regrutima, među kojima se nalaze mladići i deca. Na drugom video-snimku, njegovo vozilo prati kamionet pun teško naoružanih telohranitelja od kojih bar dvojica izgledaju kao deca.

Lubanga koji je završio psihologiju, postavljao se kao političar, rodoljub i mirotvorac u istočnoj oblasti Konga, državi bogatoj prirodnim resursima ali osiromašenoj unutrašnjim sukobima vođenim oko njenog mineralnog bogatstva.

Suđenje je počelo 2009. godine i prvo je koje se isključivo odnosi na zloupotrebu dece kao vojnika. Ono će postaviti zakonske presedane za takve buduće slučajeve – poput Džozefa Konija, drugog vođe pobunjeničke grupe iz Konga, koji je takođe regrutavao decu ali u mnogo većem broju.

Prva presuda označava prekretnicu u radu suda, osnovanog za proganjenje osumnjičenih ratnih zločinaca iz zemalja koje nisu u stanju da im same sude ili to ne žele.

Tužilaštvo je do sada pokrenulo sedam istraga i ima samo pet osumnjičenih u pritvoru, među kojima su bivši predsednik Obale slonovače Loren Gbagbo (Laurent) i bivši potpredsednik Konga Žan Pjer Bemba (Jean-Pierre).

Sud ne može da hapsi osumnjičene i sme da pokreće istrage samo u 120 država koje ga priznaju, ili po nalogu Saveta bezbednosti UN.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga