I Zrenjaninci igraju Romea i Juliju

Ovo će ujedno biti i prvi put da će zrenjaninsko pozorište igrati ovaj komad

30. maja 2016

Povodom 400 godina od smrti najpoznatijeg pisca i dramaturga Vilijema Šekspira, Dramska scena zrenjaninskog Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ počela je rad na predstavi „Romeo i Julija“. Ovo će ujedno biti i prvi put da će zrenjaninsko pozorište igrati ovaj komad.

Nikola Zavišić prvi put režira u ovoj kući, a kako kaže želja je da se pre svega mladi vrate u pozorište.

„Napravićemo jednu ritmičnu, brzu, čini mi se interesantnu, dinamičnu predstavu sa puno scenskih atrakcija tipa scenskih borbi, tuča, padanja, dizanja, ljubljena, grljenja, svega toga što u principu Romeo i Julija kao predložak nude“, objašnjava Zavišić.

Ideja je da svima bude zanimljivo da se igramo sa Šekspirom, koji je, pre svega, otac pozorišne igre kao takve, kaže reditelj.

„Mi nalazimo za shodno da ga dosta skratimo, da ne bude nikakvih preopisnih stvari, nego da se desi čista emocija“, dodaje on.

U ulozi Romea gledaćemo Milana Kolaka, koji za mesec dana završava akademiju umetnosti u Novom Sadu. Ovo je njegov prvi susret sa u zrenjaninskim pozorištem.

„Za sad je sjajno. Vesela je atmosfera, dobro smo prihvaćeni mi mlađi koji smo stigli, tako da, ako se ovako nastavi, biće jako prijatno raditi“, isitiče Kolak.

Mlada glumica Una Đelošević, kaže da je za uloga Julije za svaku glumicu važna, ali smatra da je, pre svega, važno igrati Šekspira.

„Moja želja je velika bila da igram Šekspira, zato što je to nešto stvarno posebno. Imamo sve komade na jednoj strani i Šekspira na drugoj. To je ustvari razlog zbog koga se osećam posebno počastvovana što sam deo ovog projekta“, naglašava ona.

Zrenjaninsko pozorište prethodno je za uloge Romea i Julije organizovalo audiciju za mlade glumce, diplomce ili studente završnih godina akademija. Mladi glumci kažu da su ovakve prilike retke.

„A ovo je upravo pokazatelj da ima ljudi koji se bave na pravi način ovim poslom i otvaraju vrata za mlade ljude“, dodaje Đeloševićeva.

„Ovo je prvi put da će Zrenjaninsko pozorište igrati Romea i Juliju. Premijera je zakazana je za 15. oktobar kada Narodno pozorište „Toša Jovanović“ obeležava dva jubileja: 70 godina rada Dramske i 60 godina rada Lutkarske scene“.

(Tanja Krunić, RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga