I Žika Smiljanić je za decentralizaciju!

Decentralizacije mora biti i u našoj zemlji. Sistem ovako jednostavno više ne može da funkcioniše

19. jul 2012

Funkcioner Socijalističke partije Srbije i predsednik opštine Apatin Živorad Smiljanić, koji je osvojio i mandat pokrajinskog poslanika na većinskim izborima, izjavio je da je odluka Ustavnog suda o ukidanju dela nadležnosti APV za njega bila iznenađujuća, posebno zbog toga što je doneta u vakuumu vlasti, odnosno u periodu kad još nije formirana nova republička vlada.

Smiljanić je za „Dnevnik” ocenio da takva odluka ipak obavezuje na usaglašavanje zakona s odlukom USS-a, ali smatra da će pre doći do ustavnih promena nego do izmena postojećih propisa o stepenu vojvođanske autonomije.

– Decentralizacije mora biti i u našoj zemlji. Sistem ovako jednostavno više ne može da funkcioniše, što je posebno izraženo na nivou opština, ali i na nivou pokrajinske autonomije. I zato mora doći do promene Ustava – istakao je Smiljanić.

On je uveren u to da su ustavne promene moguće i u postojećem političkom rasporedu u republičkom parlamentu, gde je potrebno obezbediti dvotrećinsku većinu.

– Ne vidim zašto se ne bi obezbedila takva većina za ustavne promene koje bi omogućile decentralizaciju vlasti kakva postoji u evropskim zemljama i definisanje autonomije Vojvodine koja bi omogućila privredni razvoj i Pokrajine i cele zemlje. Pa svima su puna usta Evrope i evropskih zakona…! Vojvodina mora imati svoje nadležnosti. A naš veliki problem je u tome što se i postojeće nadležnosti smanjuju, ali i to što se neke uopšte ne realizuju, a pre svega one koje se odnose na finansiranje, jer još uvek nisu regulisani izvorni prihodi Vojvodine – ukazao je Smiljanić.

On je dodao da je njemu nejasno zašto po odluci Ustavnog suda APV ne može imati kancelariju u Briselu, dok to mogu Kragujevac i Niš, pa čak i brojne firme. Takođe, naveo je i da su apsurdne situacije da lokalne samouprave nemaju nikakve ingerencije nad lokalnim inspekcijama „čiji su šefovi u Beogradu”, kao i to da domovi zdravlja ne mogu zaposliti ni spremamčice bez saglasnosti komisije resornog ministarstva u Vladi Srbije, koje, kako je istako, „po pravilu uopšte ne odgovara na takve zahteve iz vojvođanskih opština”.

– Mislim da takve centralizacije danas nema nigde u svetu. Pa mi smo valjda i jedna od retkih zemalja gde se gradonačelnici ne biraju na direktnim izborima, već ih postavljaju stranke… Nažalost, to jesu naši restlovi iz devedesetih godina prošlog veka, ali još je žalosnije što se u tom pogledu ništa nije promenilo ni 2012. godine, iako su uslovi danas mnogo drugačiji jer smo tad imali ratove, sankcije… – naveo je Smiljanić

On je ipak uveren u to da će takvi odnosi morati da se menjaju, odnosno da će ustavne promene biti neminovnost u procesu evrointegracija Srbije.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga