I umetnici na udaru vizne zabrane SAD

Neizvesno je tako i da li će iranski reditelj i oskarovac Asgar Farhadi prisustvovati 89. ceremoniji dodele nagrada Američke filmske akademije

29. jan 2017

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da zabrani izdavanje viza za državljane sedam muslimanskih država mogla bi da ugrozi i predstojeću dodelu Oskara i filmske festivale u SAD, budući da ni umetnici nisu izuzeti iz te uredbe. Neizvesno je tako i da li će iranski reditelj i oskarovac Asgar Farhadi prisustvovati 89. ceremoniji dodele nagrada Američke filmske akademije.

Američka filmska akademija već je stala uz Farhadija, čiji je “Razvod” osvojio 2012. godine Oskara za najbolji strani film, a sada je u istoj kategoriji nominovan za “The Salesman”.

Ističući da afirmiše dostignuća u filmskoj umetnosti, bez obzira na nacionalne, etničke ili religijske razlike, Američka filmska akademija naglasila je u saopštenju povodom Trampove kontroverzne uredbe da podržava filmske autore i ljudska prava širom sveta, zbog čega smatra izuzetno problematičnom mogućnost da Farhadiju i ekipi njegovog filma “The Salesmen” bude zabranjeno da uđu u SAD samo zbog svoje religije ili zemlje porekla.

Zvezda Farhadijevog filma “The Salesman”, Tarane Alidosti već je najavila da će bojkotovati 89. dodelu Oskara zbog Trampove odluke o vizama, koju je nazvala rasističkom.

Njujorški festival Trajbeka takođe je osudio Trampovu odluku, navodeći na Tviteru da je nepihvatljiva i da izaziva duboku tugu.

Američki mediji preneli su vest o tome da će Farhadiju biti zabranjeno da u februaru doputuje na 89. dodelu Oskara pozivajući se na izjavu Trite Parsija, predsednika Nacionalnog iransko-američkog saveta.

Parsi je objavio na Tviteru da je “potvrđeno da Farhadiju neće biti dozvoljeno da uđe u SAD da bi prisutvovao dodeli Oskara”.

Kasnije je izjavio da je to saznao iz druge ruke, te da je porukom na Tviteru želeo da ukaže da nijednom državljaninu Irana neće biti dozvoljen ulazak u SAD narednih 90 dana.

“Objašnjenje ove uredbe jasno pokazuje da on ne može da dođe, bilo kao vlasnik Zelene karte ili kao iranski državljanin”, rekao je Parsi “Njujork tajmsu”, dodajući da postom na Tviteru nije želeo da implicira da je američka vlada tražila da Farhadi ne dođe na ceremoniju dodele Oskara, već je želeo da skrene pažnju na samu zabranu izdavanja viza.

Farhadi se još nije izjašnjavao o mogućim posledicama Trampove odluke da u naredna tri meseca zabrani izdavanje viza državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja – Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Sudana, Somalije i Libije, uz zabranu ulaska sirijskim izbeglicama na neodređeno vreme.

Prema nepotvrđenim izvorima pojedinih medija, Farhadi bi mogao da traži svojevrsno izuzeće od zabrane izdavanja viza, ali nije poznato da li to namerava i da učini.

Farhadijev film “The Salesman” počeo je ovih dana da se prikazuje u bioskopima u Njujorku i Los Anđelesu, nominovan je za Oskara za najbolji strani film zajedno sa nemačkim filmom “Toni Erdman”, švedskim “A Man Called Ove”, danskim “Land of Mine” i australijskim “Tanna”.

Farhadi je svoj govor na dodeli Oskara 2012. godine posvetio svojim sunarodnicima sirom sveta, navodeći da je uveren da nisu srećni samo zbog toga što je njemu pripala ta važna nagrada, već i zato što se ime njihove zemlje Irana – u vremenu u kojem dominira jezik rata, zlostavljanja i agresije, pojavljuje i u svetlu sjajne iranske kulture koja je bila skrivena ispod teške prašine politike. “Ponosno nudim ovu nagradu ljudima moje zemlje, ljudima koji poštuju sve kulture i civilizacije i preziru neprijateljstvo”, poručio je tada Farhadi, koji je za film „Razvod“ dobio, inače, i Zlatnog medveda 61. Berlinala, a nagrađivane filmove predstavio je i 2014. na festivalu Kustendorf reditelja Emira Kusturice.

Trampova zabrana već je poremetila planove pojedinih filmskih festivala i izazvale proteste umetnika iz zemalja obuhvaćenih kontroverznom odlukom.

Irački reditelj Husein Hasan je povukao zahtev za vizu koji je podneo radi učešća na premijeri svog filma “Reseba — The Dark Wind” na Filmskom festivalu u Majamiju, preneo je “Varajeti”.

Producent filma “Reseba – The Dark Wind” Mehmet Aktas izjavio je da je Hasan povukao zahtev za vizu kao gest “mirnog protesta” zbog Trampove odluke da zabrani ulaz u SAD državljanima bliskoistočnih zemalja.

I zvaničnici Filmskog festivala u Majamiju izrazili su duboko razočaranje zbog razvoja situacije, navodeći da je ta manifestacija zasnovana na vrednostima koje afirmišu razumevanje različitih kultura, podstičući razmišljanje i diskusiju, te da je Hasanov film, koji će u svakom slučaju biti prikazan, jedan od najvažnijih u ovogodišnjem programu.

Aktas je izjavio da je Hasan snimio film “Reseba — The Dark Wind” na prvoj liniji fronta između Kurda i pripadnika takozvane Islamske države, rizikujući sve kako bi predstavio istinu o ratu.

“Hasan nije borac sa prve linije fronta, on se bori svojim umetničkim duhom protiv terorizma i zločina”, istakao je Aktas.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga