I Tadić podržao osnivanje REKOM-a

Formiranje Regionalne komisije za žrtve podržao je prekjuče i predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

01. sep 2010

Predsednik Srbije Boris Tadić podržao je danas inicijativu nevladinih organizacija iz regiona da se osnuje Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru bivše SFRJ u periodu od 1991. do 2001. godine (REKOM).

Tadić je na sastanku sa predstavnicima Koalicije za REKOM rekao da se zalaže za rasvetljavanje svih zločina kako bi pravda za žrtve bila zadovoljena i kako bi se region okrenuo pomirenju i saradnji, navodi se u saopštenju za javnost iz njegovog kabineta.

Prethodno je istu inicijativu podržao i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, koji je predstavnike Koalicije za REKOM primio prekjuče. Josipović je podržao nastojanja koalicije te istakao potrebu da se učini sve kako bi se obeležila svaka žrtva i kaznio svaki zločin. “Svaka inicijativa koja ima za cilj utvrđivanje sudbine nestalih, a time i odavanje počasti žrtvama je važna i za žrtve i za njihove porodice, ali i za celokupno društvo”, kazao je Josipović, a preneo je njegov kabinet.

Koalicija za REKOM je mreža nevladinih organizacija, udruženja i pojedinaca koja zagovara osnivanje međudržavne regionalne nezavisne komisije, čiji bi mandat bio da utvrdi i javno iznese činjenice o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava u tokom ratova u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije. Koalicija je ranije najavila da će 1. juna naredne godine vlastima u regionu predati zahtev za formiranje REKOM-a, zajedno sa milion potpisa građana i modelom buduće komisije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga