I SVM iznenađen partijskim upitnikom

"SVM nema običaj da na ovakav način skuplja podatke"

27. mar 2013

Građanima Srbobrana su na nedavnoj svečanosti obeležavanja mađarskog nacionalnog praznika u tom mestu, pored štampanih poziva da konkurišu za dobijanje jednokratne godišnje finansijske podrške ukoliko im se deca školuju na mađarskom jeziku, a koju obezbeđuje fondacija mađarske vlade, deljeni i partijski upitnici vezani za Savez vojvođanskih Mađara.

Pored podeljenih poziva i formulara za konkurisanje za novčanu pomoć iz matične države, posebnim upitnikom od roditelja zatraženi su i njihovi lični podaci, kontakti, adresa, izjašnjavanje o porodičnom i materijalnom stanju, ali i njihova ocena o političkim aktivnostima SVM-a, uz upit na kraju da li će ubuduće podržavati rad te stranke.

Izvršni potpredsednik SVM-a Karolj Pal izjavio je za „Mađar so“ da je i rukovodstvo te stranke o događajima u Srbobranu saznalo iz medija i naveo da SVM nigde nije organizovao takvo ispitivanje javnog mnjenja ili sakupljanje podataka. – To što se dogodilo u Srbobranu je usamljen slučaj, odmah smo zaustavili, čim smo saznali za njega. Takvu nameru stranka nije imala – rekao je Pal, dodavši i da su o deljenju upitnika verovatno odluku doneli član ili članovi lokalne stranačke organizacije.

Upitan da li će unutar stranke pokrenuti istragu o ovom slučaju, izvršni potpredsednik je kazao da će se „svakako interesovati o tome kako je došlo do deljenja spornih upitnika i da će u svetlu informacija koje dobiju svesti odgovarajuće zaključke“. – To je potrebno zbog toga što SVM nema običaj da na ovakav način skuplja podatke – kazao je Pal. On je dodao i da „nema ni govora“ o tome da bi nekom bila uskraćena materijalna podrška samo zbog toga jer nije zaokružio odgovarajući odgovor na upitniku, da su pravila mađarske države o tome ko ima pravo na podršku potpuno jasna i ocenio da su opaske koje je izneo PMN „zlonamerno i neprijateljsko pripisivanje“.

(Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga