- Autonomija - https://www.autonomija.info -

I publici 25. Palića najbolja Devojka

Pobednički film Glavnog takmičarskog programa 25. Festivala evropskog filma Palić, “Devojka” reditelja Lukasa Donta, osvojio je i festivalsku publiku koja mu je dala najviše glasova i time ga proglasila za laureata nagrade “Gorki list”.

Publika je za filmove iz Glavnog takmičarskog programa glasala na na sajtu Festivala i putem glasačkih listića, koji su popunjavani nakon projekcija na Letnjoj pozornici na Paliću.

Prema navodima žirija, film “Devojka”, realizovan u belgijsko-holandskoj koprodukciji, “najcelovitije je i najmoćnije delo u Takmičarskom programu, koje ne samo da se bavi iskrenošću i kompleksnošću složene teme, već to čini duboko i bez stereotipa. Film nas je dirnuo na više nivoa”, naveo je u obrazloženju žiri, koji su činili rediteljka Ildiko Enjedi iz Mađarske (predsednica), producentkinja i glumica Ieva Norvilien (Litvanija), glumac Ibrahim Koma (Francuska), reditelj Marinus Gruthof (Holandija) i glumica Nataša Ninković (Srbija).

Nagrade najboljim ostvarenjima 25. FEF Palić uručene su 20. jula na Letnjoj pozornici, a dobitnici su zahvalili video porukama, dok je danski reditelj Rasmus Kloster Bro, dobitnik Palićkog tornja za najbolju režiju – za film “Krtica”, prisustvovao lično završnoj ceremoniji.

Specijalno priznanje dobio je španski film “Karmen i Lola” rediteljke Aranče Ečevarije, koja je proteklih dana gostovala na Paliću, a i u video poruci, kao i ranije pred novinarima, ponovila je da bi volela da dobije srpski pasoš.

Žiri Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDEORA) takmičarskog programa Paralele i sudari jednoglasno je dodelio nagradu za najbolji film mađarskom ostvarenju “Cvetna dolina”, u režiji Lasla Čuja.

Žiri FIPRESCI dodelio je nagradu za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu francuskom ostvarenju “U ratu”, u režiji Stefana Brizea.

Kroz ovogodišnje 25. izdanje Festivala evropskog filma Palić nastavila se višegodišnja saradnja Gorkog Lista i Festivala. Već punih 20 godina Gorki List upotpunjuje atmosferu i festivalski ambijent, ali i podstiče gledaoce na razmišljanje i reakciju, te ih poziva da otvorenih čula prate svet oko sebe.

Jubilarni, 25. FEF prikazao je od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici stotinak evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina, a kao i na otvaranju, završen je apelom za podršku toj jedinstvenoj manifestaciji na ovim prostorima.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!