I očevima dozvoljeno da budu pratioci dece

Pokrajinskom ombudsmanu su se u proteklih nekoliko godina više puta obraćali za pomoć roditelji čija deca se nalaze na bolničkom lečenju jer pratioci mogu biti isključivo majke, odnosno osobe ženskog pola.

21. nov 2013

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine prihvatio je danas preporuku Pokrajinskog ombudsmana i omogućio da pratilac deteta koje se nalazi na bolničkom lečenju od sada može da bude jedan od roditelja, a ne samo majka.

Pokrajinskom ombudsmanu su se u proteklih nekoliko godina više puta obraćali za pomoć roditelji čija deca se nalaze na bolničkom lečenju u nekoj od klinika instituta, ukazujući na to da pratioci mogu biti isključivo majke, odnosno osobe ženskog pola.

Pokrajinski Ombudsman je saopštio da Institut od danas, u cilju humanizacije smeštaja dece u bolnici, dozvoljava da pored pacijenta u dnevnom boravku budu roditelj, staratelj, hranilac ili drugo blisko lice iz porodice, bez obzira na pol.

Postupak je pokrenut polazeći od činjenice da propisi ne prave razliku između majke i oca, već uređuju pravo na pratioca, a da se tek iz formulara Instituta uočava pravljenje te razlike.

“Institut je kao pratioca video isključivo majku, što su obrazlagali nemogućnošću da muškarac bude prisutan na odeljenju gde boravi veći broj žena sa malom decom”, kaže se u saopštenju Ombudsmana.

Kako se navodi, ovakav stav Instituta okarakterisan je kao diskriminatoran i naglašeno je da oba roditelja imaju pravo i obavezu da se brinu o detetu, a privatnost svakog pacijenta je moguće obezbediti promenama u organizaciji i izgledu soba.

Institutu je ukazano da je potrebno da predloži mere koje će poboljšati odnos prema očevima, pratiocima ili drugim članovima porodice i olakšati njihov boravak u bolnici, a sve to poštujući zakonska rešenja.

Osim toga, od Instituta je traženo da promeni formular kako očevi ili drugi članovi porodice ne bi bili diskriminisani prilikom davanja osnovnih podataka.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga