I nacionalni saveti upravljaju vojvođanskim školama

Bojan Pajtić i Tamaš Korhec potpisali su danas u Novom Sadu ugovore o delimičnom prenosu osnivačkih prava nad dve srednje škole.

12. jul 2011

Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine će, prema danas potpisanom dokumentu, ubuduće jednim delom upravljati Gimnazijom i Domom učenika „Boljai“ iz Sente i Gimnazijom za talentovane đake „Deže Kostolanji“ u Subotici.

Prema oceni predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića i predsednika Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Tamaša Korheca potpisivanjem ugovora o delimičnom prenosu osnivačkih prava nad školama učinjen je važan korak u primeni Zakona o nacionalnim savetima koji definiše više standarde u zaštiti prava nacionalnih zajednica nego što to postavlja Evropa.

„U Vojvodini se na kvalitetniji i bolji način čuva nacionalni identitet zajednica nego u većini evropskih zemalja. Na to smo veoma ponosni, kao i na činjenicu da smo očuvali multikulturalnost kao jedina regija sa šest službenih jezika u upotrebi, a niko neće bolje definisati šta im je potrebno u oblastima informisanja, obrazovanja i kulture od samih predstavnika tih zajednica“, istakao je Pajtić.

On je ukazao da su Nacionalni saveti najpozvaniji da kažu šta su prioriteti nacionalnih zajednica, koji je njihov interes i na kojih način se može sprovesti u delo.

Korhec je naglasio da je čin potpisivanja sporazuma o prenosu dela osnivačkih prava nad dve gimnazije korak u popunjavanju ustavnog i zakonskog okvira stvorenog novim Zakonom o nacionalnim savetima.

„Taj proces će se nastaviti tokom ove godine, obuhvatiće i neke druge nacionalne zajednice, poput slovačke, pa ćemo imati veliki broj obrazovnih i kulturnih ustanova pod okriljem nacionalnih saveta. Ovde se ne radi o prostom proširivanju nadležnosti i vlasti, već o povećavanju odgovornosti nacionalnih saveta u očuvanju identiteta nacionalnih zajednica“, istakao je Korhec.

Podsetimo, osnivač „državnih“ osnovnih škola u Srbiji je Republika, a srednjih u Vojvodini je Pokrajina. Gimnazije za talentovane učenike u Senti i Subotici jedine su škole osnovane samo za pripadnike jedne nacionalne manjine jer u njima nastava se održava isključivo na mađarskom nastavnom jeziku. U svim ostalim školama nastava je organizovana i na srpskom jeziku.

(Autonomija.info)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga