- Autonomija - https://www.autonomija.info -

I Kosovo u Kreativnoj Evropi

Kosovo je pristupilo potprogramu Kultura programa Kreativna Evropa, kao i programu Erasmus+, a prema rečima evropskog komesara za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibora Navračiča, to je važan korak ka implementaciji strategije EU u oblasti međunarodnih odnosa u kulturi.

Navračic je potpisao 5. juna u Briselu sporazum o pristupanju Kosova potprogramu Kultura i štrandu za kroskulturnu saradnju s kosovskim ministrom za kulturu, omladinu i sport Kujtimom Gašijem, a sa ministrom za obrazovanje, nauku i tehnologiju Šićirijem Bitićijem potpisao je sporazum o pristupanju programu Erasmus+.

Evropski komesar izjavio je da potpisivanje sporazuma o pristupanju Kosova programu Kreativna Evropa, kao i programu Erasmus+, doprinosi i primeni nedavno usvojene strategije “Verodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan i veći angažman EU u tom regionu”, saopštila je Evropska komisija.

Navračič je, kako je saopšteno, istakao da će učešćem Kosova u Kreativnoj Evropi biti ojačana kulturna saradnja dve strane. Posebno je naveo da se Kosovo pridružuje Kreativnoj Evropi u vreme kada EU proslavlja Evropsku godinu kulturnog nasleđa, što je, kako je rekao, odlična prilika za jačanje svesti o zajedničkom kulturnom nasleđu i njegovom pozitivnom doprinosu “našem identitetu, ekonomiji i društvenom razvoju”.

Učešće u programu Kreativna Evropa, kako je navedeno u saopštenju, obezbediće nove mogućnosti za podršku kulturnom i kreativnim sektorima na Kosovu, te pomoći da se izgrade mostovi i stvori prostor za međusobne kontakte ljudi, međusobno razumevanje i ko-stvaralštvo.

Da bi akteri kulturne scene na Kosovu mogli da se prijavljuju na konkurse za kulturu Kreativne Evrope potrebno je i da sporazum iz Brisela potvrdi kosovski parlament.

(SEEcult, Foto: EK)

Podelite ovu stranicu!