I država osuđena zbog tragedije u kafeu Laundž

Prvi put je jednom pravnosnažnom sudskom odlukom utvrđena odgovornost državnih organa za propuste koji su doveli do požara

03. dec 2013

Apelacioni sud u Novom Sadu doneo je drugostepenu presudu po kojoj će država Srbija morati platiti odštetu porodicama stradalih u požaru u novosadskom kafiću „Laundž“.

Advokat porodica žrtava Vladimir Beljanski rekao je agenciji Beta da je značaj ove presude u tome da je posle skoro šest godina od tragedije prvi put jednom pravnosnažnom sudskom odlukom utvrđena odgovornost državnih organa za propuste koji su doveli do požara.

Objasnio je da su porodice stradalih u požaru ostvarili svoje pravo na naknadu štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, a preživeli i povređeni pravo na naknadu štete.

Svakom od članova porodice sud je dosudio po 1,5 miliona dinara naknade za duševne bolove zbog smrti bliskog srodnika, a preživelima po oko dva miliona dinara za sve vidove štete, naveo je Beljanski.

Dodao je da je sud zaključio da odgovornost države proizlazi iz činjenice da je Sektor za zaštitu i spasavanje delovao u okviru MUP-a Srbije, a da za sve vreme rada kafića „Laundž“, koji je bio uredno registrovan, nije urađena ni jedna kontrola radi provere ispunjenosti uslova u pogledu zaštite od požara.

Beljanski je izrazio nezadovoljstvo jer tužilaštvo „nije preduzelo ništa“ po zahtevu porodica da se utvrdi i individualna krivična odgovornost za propuste koji su doveli do požara.

Požar u kafiću „Laundž“ (Lounge) desio se u februaru 2008. godine i u njemu je poginulo osam mladih ljudi, od 19 do 27 godina starosti.

Ranije su za požar osuđeni Miloš Malešev, koji je izazvao požar, kao i vlasnici kafića Tamaš Kolar i Srđan Bovan.

Apelacioni sud je vratio predmet na ponovno suđenje, u delu koji se tiče odgovornosti rada Novog Sada, koji je prvostepenom presudom takođe bio proglašen krivim.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga