I Đilas i Janković za saradnju sa novim rukovodstvom DS

Zoran Lutovac tadođe pozvao na udruživanje, sinergiju i delovanje u interesu svih građana

03. juna 2018

Novoizabranom predsedniku Demokratske stranke Zoranu Lutovcu čestitku na izboru i poziv na saradnju uputili su bivši predsednik DS-a i pokretač „Saveza za Srbiju“ Dragan Đilas i predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković.

„Čestitam Zoranu Lutovcu i Demokratrskoj stranci! Čekamo vas u Savezu za Srbiju!“, naveo je Đilas na svom tviter nalogu po objavljivanju izbornih rezultata u DS-u.

Takođe na tviteru uz čestitku Lutovcu, Saša Janković je izrazio i nadu da će sarađivati.

„Čestitam izbor Zoranu Lutovcu za predsednika demokrata. U najboljem interesu građana, nadam se, Zorane, našoj dobroj saradnji u pobedi nad diktaturom i uspostavljanju slobodne i pravične, uređene, socijalno odgovorne, otvorene, prosvećene, moderne evropske države Srbije. Sa srećom“, napisao je Janković.

Pokret Saše Jankovića inače je odbio da bude deo Saveza za Srbiju. Predsedništvo PSG je jednoglasno sredinom aprila zaključilo da predlog nije prihvatljiv „jer se bavi formom i podelom funkcija, umesto izgradnjom jasne političke vizije oko koje bi se okupile demokratske snage“.

Oni su tada ipak naveli, što je Janković više puta ponovio, da Pokret ostaje otvoren za zajedničke aktivnosti koje su u interesu ljudi i koje vode ne samo smeni vlasti, već i suštinskim promenama.

Janković je od DS inače dobio podršku prilikom izbora za predsednika Srbije, ali je saradnja raskinuta prošle godine zbog toga što je DS izašao sa izmenama Ustava Srbije koje se tiču pravosuđa, a što je u PSG ocenjeno kao saradnja sa Aleksandrom Vučićem.

Čestitku Lutovcu putem društvene mreže tviter uputio je i lider Levice Srbije i bivši funkcioner DS Borko Stefanović i poželeo mu „puno uspeha u, kako stvari stoje, zajedničkom radu“.

„Mislim da je veoma dobra vest i to što su svi Lutovčevi kandidati za potpredsednike DS izabrani. To je svakakako stvar DS, ali znatno olakšava buduću opozicionu saradnju“, naveo je Stefanović, čiji je pokret u Savezu za Srbiju.

Zoran Lutovac je juče po izboru na funkciju predsednika DS izjavio da ta stranka mora biti jedan od stubova budućih saveza koji će preporoditi Srbiju i menjati Srbiju na bolje.

„Savez (opozicioni) će svakako biti. Moraju političke stranke da se organizuju, dogovore, ostave sujete po strani i rade ono što građani očekuju od njih – udruživanje, sinergiju i delovanje u interesu svih građana“, rekao je Lutovac.

Za Lutovca je inače glasalo 659 delegata, dok je protivkandidatkinja Gordana Čomić osvojila 468 glasova delegata, a Branislav Lečić 123.

Lutovac je deveti predsednik DS, a sedmi od obnove rada stranke 1990 godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga