I Bugarska demantuje Kneževića

Knežević još jednom uhvaćen u "zaobilaženju istine"

01. mar 2013

Ambasada Bugarske u Beogradu demantovala je danas da je u Bugarskoj dozvoljena koncentracija aflatoksina u mleku od 0,5 mikrograma po kilogramu, što je izjavio srpski ministar poljoprivrede Goran Knežević.

„U današnjim dnevnim listovima i u medijima, kao i u intervju ministra Gorana Kneževića na RTS-u, apsolutno pogrešno je naveden da je prema bugarskim standardima dozvoljena količina aflatoksina po kilogramu mleka 0,5 mikrograma“, navodi se u saopštenju bugarske ambasade.

Istaknuto je da se Bugarska strogo pridržava i primenjuje Regulativu EU 1881/2006. o određivanju maksimalno dopustivih količina nekih zagađivača u hrani.

„U skladu sa tom regulativom, dopustiva količina aflatoksina u mleku na bugarskom tržištu je 0,05 mikrograma po kilogramu mleka“, navela je Ambasada Bugarske u Beogradu.

Vlada Srbije je juče odlučila da promeni pravilnik o dozvoljenoj koncentraciji aflatoksina u mleku i gornju granicu sa sadašnjih 0,05 migrograma po kilogramu podigne na 0,5.

Ministar Knežević je rekao da dve trećine zemalja u svetu, među kojima je i Bugarska, imaju propise koji dovoljavaju prisustvo do 0,5 mikrograma po kilogramu.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga