I ambasadori Amerike i Austrije u poseti Vojvodini

Posete zapadnih diplomata očigledno nisu slučajne

15. nov 2012

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je danas u Novom Sadu da ta zemlja podržava evropski put Srbije i napore na poboljšanju ukupne ekonomske situacije, pre svega privlačenjem stranih investicija, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za informisanje.

Kirbi je tokom razgovora sa predsednikom Vlade Vojvodine Bojanom Pajtićem rekao da je u tom smislu neophodno obezbediti stabilan ambijent za ulaganje, sprovođenjem neophodnih reformi koje će ojačati pravosudni sistem i vladavinu prava.

To bi potencijalnim stranim, ali i domaćim investitorima ulilo poverenje u efikasnost državnih institucija, rekao je Kirbi.

Pajtić je Kirbija upoznao sa privrednim i ekonomskim potencijalima Vojvodine, koja je početkom godine proglašena za četvrti evropski region po efikasnosti ulaganja.

Pajtić je rekao da je pokrajinska administracija u protekloj deceniji uložila veliki trud da u Vojvodini stvori povoljnu klimu za privlačenje stranih investicija i poveća interes za ulaganje u pokrajinu.

Kada je reč o investicijama, sa ovim strateškim opredeljenjem, pokrajina će nastaviti i u budućnosti na polju industrije, poljoprivrede, informacionih tehnologija, i drugim oblastima privrede, kazao je Pajtić.

Kako se navodi, Pajtić je Kirbija upoznao i sa specifičnostima pokrajine Vojvodine koja neguje duh tolerancije i multikulturalnosti, što se, između ostalog, ogleda u činjenici da je u pokrajinskim institucijama i organima u službenoj upotrebi šest jezika.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor takođe je danas razgovarao sa ambasadorom Kirbije, a tokom dana primio je i ambasadora Austrije u Johanesa Ajgnera.

Pastor je ambasadorima predstavio specifičnosti Vojvodine kao multinacionalne i multikulturalne sredine koja ima ambiciju da negovanjem svog identiteta i doslednim sprovođenjem evropske politike, bude motor razvoja i na taj način doprinese procesu
pridruživanja Srbije EU.

Kako se navodi, na sastanku sa američkim ambasadorom naglašeno je da SAD Srbiju vide kao evropsku državu, ne samo u geografskom nego i vrednosnom smislu i da su spremne da pruže punu podršku u stvaranju klime u kojoj će Srbija biti rado prihvaćen član EU, ali i da postoje unutrašnja državna pitanja koja moraju biti rešena u procesu pridruživanja.

Pastor i Ajgner su se složili da će i u buduće negovati saradnju Vojvodine i austrijskih pokrajina, te je ispuniti konkretnim sadržajem koristeći, između ostalog, i mogućnosti koje pruža Dunavska strategija i Dunavski region.

Sa Johanesom Ajgnerom danas je razgovarao i Bojan Pajtić, a ambasadore SAD i Austrije danas je primio i gradonačlenik Novog Sada Miloš Vučević.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga