Hypo banka nudi nagodbu korisnicima u BiH

Do ponude Hypo banke došlo je nakon rješenja sličnog problema u Hrvatskoj te prvih sudskih presuda u BiH

16. dec 2013

Kako bi izbjegla sud, Hypo banka je ponudila korisnicima kredita u švicarskim francima u BiH nagodbu kroz reprogramiranje kreditnih obveza. Ponuda je osobna, za svakog pojedinačnog korisnika i vrijedi od sutra. No, prve reakcije prilično su negativne.

Bračni par Bebek iz Zenice nada se konačnom rješenju spornog kredita. Uzeli su ga prije šest godina na podulju otplatu, prilagodili se mogućnostima. Onda ih je zateklo povećanje vrijednosti švicarskog franka.

Sanja Bebek kaže: „Naštimali tako ratu da možemo planirati kućni budžet. Međutim, sve se promijenilo nakon par godina i žestoko uzdramo i kućni budćet i stabilnost financijsku. Sad se borimo kao i ostali.“

Pet presuda

Sve ove ljude muče isti problemi. U Sarajevu su se okupili na jednom od bezbroj sastanaka. No, ovaj put stigao je prvi čovjek Hypo banke s ponudom rješenja, za svakog korisnika ponaosob.

Alexander Picker, direktor Hypo Alpe Adria banke u BiH, govori: „Recimo da imate kredit na deset godina. Mi snižavamo kamatu za 1,2, 3 posto, ovisi. Prebacimo sve u eure i onda do četiri posljednje rate otpišemo.“
Takva ponuda mnoge nije oduševila.

Do ponude Hypo banke došlo je nakon rješenja sličnog problema u Hrvatskoj te prvih sudskih presuda u BiH na mjerodavnom Općinskom sudu u Mostaru. U ovoj sedmici izrečeno ih je pet, sve u korist korisnika kredita. Hypo banka tvrdi kako je njihova ponuda jednaka onomu što bi dobili sudski, usto u znatno kraćem roku. No, mnogima čini se to nije privlačno.

Kemal Duraković iz Udruženja korisnika kredita „Švicarac“, kaže: „Ubjeđen sam više nego 100 posto da ćemo u konačnici svaki predmet dobiti na višim sudskim institucijama.“

Devet hiljada korisnika

U BiH je više od devet hiljada korisnika spornih kredita. Kalkulira se spornim iznosima valutne razlike do pola milijarde eura.

Korisnici kredita u Federaciji BiH namjeravaju podići tužbe protiv entitetske Vlade, Ministarstva finansija, bankarskih agencija jer ih, iako je zakon na njihovoj strani, nisu zaštitili. Nakon svega, rješenje svih problema vide isključivo na sudu.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga