Humanitarni 44. Tancuj, tancuj

Festival igara i pesama folklornih, muzičkih i pevačkih grupa Slovaka iz Vojvodine biće u celini posvećen prikupljanju humanitarne pomoći za postradale u poplavama

30. maja 2014

Festival igara i pesama folklornih, muzičkih i pevačkih grupa Slovaka iz Vojvodine “Tancuj, tancuj”, koji će biti održan 31. maja u Gložanu u Bačkom Petrovcu, biće u celini posvećen prikupljanju humanitarne pomoći za postradale u katastrofalnim poplavama u Srbiji, saopštili su organizatori.

Pošto se na festivalu “Tancuj, tancuj” ne naplaćuju ulaznice (održava se u amfiteatru u Gložanu podignutom specijalno za te namene), kutije za prikupljanje novčanih priloga biće postavljene pred amfiteatrom, u Domu kulture, kao na lokacijama na kojima će biti održane prateće manifestacije – Kuća plesa i Kuhinja starih jela, preneo je Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka.

Odlučeno je i da sva sredstva koja budu prihodovana na VIP koktelu budu usmerena za pomoć ugroženima od poplava.

Najstarija učesnica 44. festivala “Tancuj, tancuj” Ružana Červenski, koreografkinja i penzionisana učiteljica, koja je učestovavala na svim festivalima sa svojim ansamblom “Heroj Janko Čmelik” iz Stare Pazove, rekla je da od sveg srca podržava humanitarnu akciju.

“Od sveg srca je podržavam, Srbija je naša domovina, a Srbi su naša braća, bližih nemamo. Zato treba uvek da budemo solidarni. Tome učimo našu decu i kroz pesmu i igru”, rekla je ona.

Od kada je prvi put održan u maju 1970. godine, festival “Tancuj, tancuj” redovno se krajem maja održava u Gložanu ili u nekom drugom mestu u Vojvodini koji te godine obeležava jubilej doseljavanja Slovaka na ove prostore.

Na 44. festivalu učestvuju foklorni ansambli, horovi i muzički kolektivi iz svakog od 23 mesta u Srbiji koja su naseljena Slovacima: Aradca, Bačkog Petrovca, Bačke Palanke, Boljevaca, Dobanovaca, Erdevika, Hajdučice, Gložana, Janošika, Kovačice, Kulpina, Kisača, Lalića, Luga, Novog Sada, Padine, Pivnica, Selenče, Silbaša, Slankamenačkih vinograda, Stare Pazove, Šida i Vojlovice.

(Branko Rakočević, Seecult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga