Humanitarci: Hrvatska policija nasilna prema izbjeglicama

Policija je odgovorila da nema prijavljenih slučajeva neprofesionalnog ili nezakonitog postupanja prema migrantima i izbjeglicama

27. maj 2017

Dvije humanitarne organizacije – Liječnici bez granica i Liječnici svijeta, optužile su hrvatsku policiju za nasilje prema migrantima i izbjeglicama koji pokušavaju iz Srbije ući u Hrvatsku.

No, hrvatska policija odmah je odgovorila da joj dosad nisu prijavljeni nikakvi slučajevi neprofesionalnog ili nezakonitog postupanja prema migrantima i izbjeglicama, naglašavajući da je policija dužna poštovati temeljna prava i dostojanstvo tih ljudi.

„Od 10. svibnja ove godine zabilježili smo povećano nasilje hrvatske policije prema migrantima i izbjeglicama koji pokušavaju preći preko granice“, rekao je dužnosnik Owen Breuil, dužnosnik organizacije Liječnika svijeta (MDM).

„To nasilje uvijek ima isti oblik: udaranje palicama, uništavanje mobitela, otimanje novca“, dodao je Stephane Moissaing, šef misije Liječnika bez granica (MSF) u Srbiji. Rekao je da se njegova organizacija od 19. svibnja pobrinula za 30 ozlijeđenih migranata i izbjeglica na granici s Hrvatskom.

„Ne možemo prihvatiti da se nasilje prema migrantima i izbjeglicama koristi kao sredstvo odvraćanja ljudi koji su već mjesecima blokirani na Balkanu“, rekao je Moissaing.

„Važno je prepoznati da se radi o trendu koji je u porastu i da je takvu praksu potrebno zaustaviti jer je suprotna ljudskim pravima i slobodi kretanja“, dodaje Breuil.

AFP je za komentar pitao i glasnogovornika hrvatske policije koji je zatražio službene dokumente o tim incidentima kako bi mogli biti istraženi.

Policija: Nemamo dojava

„U do sada policiji prijavljenim slučajevima nije utvrđeno neprofesionalno ili nezakonito postupanje policijskih službenika prema migrantima i izbjeglicama. Ukoliko nam budu prijavljena moguća nezakonita postupanja prema migrantima i izbjeglicama, kao i do sada, policija će poduzeti sve mjere i radnje radi utvrđivanja svih okolnosti događaja i provjere navoda“, navodi se u priopćenju naknadno dostavljenom medijima.

„Napominjemo da svakodnevno kontaktiramo s kolegama iz Srbije o svim važnijim događajima, ali nikakvu obavijest o takvim događajima nismo dobili“, dodaje se.

Hrvatska policija također je naglasila da su policijski službenici koji postupaju prema strancima „dužni poštivati njihova temeljna prava i dostojanstvo, za što su i posebno educirani, i svaka uporaba sredstava prisile ili fizičke snage se detaljno analizira za svaki pojedini slučaj, a Ministarstvo unutarnjih poslova u svakom slučaju skrbi da postupanje policije bude u skladu sa zakonitom primjenom policijskih ovlasti“.

Policija je, kako stoji u priopćenju, dostavila svu prikupljenu dokumentaciju vezanu uz kaznenu prijavu koju su nevladine i humanitarne organizacije podnijele Državnom odvjetništvu.

Blokirani u Srbiji

Nakon zatvaranja tzv. balkanske rute prošle godine, više tisuća migranata i izbjeglica ostalo je blokirano u Srbiji, a deseci pokušavaju nastaviti svoje putovanje svakoga dana.

Ovo nije prvi put da hrvatsku policiju optužuju za nasilje prema migrantima i izbjeglicama. Prije nekoliko mjeseci njihova su svjedočanstva o tome prenijeli aktivisti nevladinih udruga „Are You Syrious?“ i inicijative „Dobrodošli“.

Tadašnji ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić pokrenuo je istragu o tim navodima i krajem siječnja uputio javni poziv nevladinim udrugama da policiji donesu dokaze o navodnom maltretiranju migranata i izbjeglica, kako bi zajednički riješili taj problem ako postoji.

Potom je odbacio teške optužbe migranata i izbjeglica na račun hrvatske policije, u kojima su se spominjala teška ozljeđivanja, krađe i primanje mita.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga