HRW traži pritisak Bidena na Srbiju

HRW ocijenio da zaštita ljudskih prava u Srbiji napreduje puževim korakom i pozvao potpredsjednika SAD-a da od Vučića traži konkretne korake

01. juna 2015

Organizacija Human Rights Watch (HRW), pozvala je potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena, da od premijera Srbije Aleksandra Vučića traži da preduzme konkretne korake u cilju zaštite ljudskih prava, koja, prema njihovoj ocjeni, u Srbiji napreduje brzinom puža, javlja Beta.

„Američka administracija bi trebala Beogradu skrenuti pažnju na loše stanje ljudskih prava i izvršiti pritisak da ispuni svoje međunarodne obaveze u toj oblasti. To znači insistiranje na konkretnim koracima kako bi se okončala nekažnjivost ratnih zločina, istražili i pocesuirali slučajevi lošeg postupanja prema migrantima i tražiocima azila, da bi se ubrzale istrage napada na novinare i da bi se iskorijenila diskriminacija Roma“, izjavila je Lydia Gall, istraživačica HRW-a za Balkan i istočnu Evropu.

Maltretiranje tražioca azila

U otvorenom pismu američkom potpredsjedniku, koje je danas objavljeno, HRW je pozvao Bidena da tokom razgovora s Vučićem ove sedmice u Washingtonu apelira na Aleksandra Vučića da ubrza istragu ratnih zločina, posebno protiv vojnih i policijskih zvaničnika koji možda snose komandnu odgovornost za zločine tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

„Procesuiranje ratnih zločina ometa nedostatak političke volje, slabi mehanizmi zaštite svjedoka i očigledna zaštita visokih zvaničnika koji su umiješani u teške zločine“, navodi se u pismu.

Također se od Bidena traži da insistira na temeljnoj istrazi prenosa tijela stotina Albanaca s Kosova u centralnu Srbiju 1999. u pokušaju da se prikriju ubistva civila.

HRW navodi i da, „uprkos obećanjima premijera Vučića, niko nije priveden pravdi“ zbog ubistva trojice braće Bitichi, američkih državljana albanskog porijekla koji su uhapšeni, a zatim ubijeni u Srbiji 1999.

„Vjerodostojne optužbe Fonda za humanitarno pravo protiv načelnika Generalštaba Vojske Srbije, Ljubiše Dikovića, u vezi s ratnim zločinima na Kosovu su još jedan razlog za brigu, posebno imajući u vidu pomoć koju SAD pruža srpskoj vojsci“, navodi HRW, pozivajući američke vlasti da od Srbije zahtijevaju istragu tih navoda.

HRW je pozvao Bidena da tokom susreta s Vučićem apelira na istragu navoda o policijskom maltretiranju tražioca azila i migranata, koji su, prema navodima, bili žrtva napada, prijetnji, uvreda, iznuđivanja, uskraćivanja prava na azil i prisilnog vraćanja u Makedoniju.

U pismu se ističe da je istraživanje HRW-a pokazalo da novinari u Srbiji rade u „neprijateljskom okruženju“ i poziva Bidena da apelira na efikasnu, nezavisnu i temeljnu istragu svih napada i prijetnji novinarima i medijima, uključujući cyber kriminal.

Političko uplitanje u posao novinara

Organizacija je od oktobra 2014. do marta 2015. razgovarala s 28 novinara koji su opisali fizičke napade i prijetnje, uključujući prijetnje smrću, zbog izvještavanja o osjetljivim pitanjima kao što su ratni zločini i korupcija vlasti.

„Odgovor države na napade i prijetnje novinarima izgleda da je bio slab“, navodi se u pismu.

HRW ističe i da su novinari suočeni s političkim uplitanjem u njihov posao, navodeći kao primjere ukidanje emisije „Utisak nedelje“ Olje Bećković, javne kritike Vučića na račun mreže BIRN, cyber napade na internetske portale koji su pisali o plagijatu doktorskog rada ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića ili su kritizirali odgovor vlasti na poplave u maju prošle godine.

U pismu se američki potpredsjednik poziva i da od vlasti u Srbiji traži da preduzme korake u cilju osiguranja pristupa javnim službama, zdravstvenim i obrazovnim institucijama svim građanima, bez obzira na etničku pripadnost, starost ili radni status. To se posebno odnosi na Rome, kojima, kako se dodaje, treba obezbijediti adekvatan smještaj u slučajevima prisilnog iseljenja.

„Zaštita prava u Srbiji napreduje korakom puža. Administracija SAD-a bi trebalo da pojasni Beogradu da nastavak dobrih odnosa dviju zemalja također zavisi od mjerljivog poboljšanja stanja ljudskih prava u Srbiji“, kazala je Gall.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga