HRW: Presuda Mladiću poruka svima koji čine brutalne zločine

"Presuda Mladiću treba da pošalje poruku onima na vlasti širom sveta koji čine brutalne zločine, bilo da su u Burmi, Severnoj Koreji ili Siriji, da pravda može da nađe one koji izgledaju nedodirljivi"

22. nov 2017

Presuda Haškog tribunala bivšem ratnom komandantu bosanskih Srba Ratku Mladiću za genocid i druge zločine pokazuje da pravda stiže one koji su odgovorni za strašne zločine, saopštila je danas organizacija Hjuman rajts voč (HRW).

Hjuman rajts voč navodi da ovo poslednje suđenje Tribunala ukazuje na potrebu da nacionalne vlasti treba da pojačaju napore da dovedu pred lice pravde preostale osumjičene za brutalne zločine počinjene za vreme balkanskih sukoba.

„Više od dve decenije od podizanja optužnice Ratko Mladić se konačno suočava sa posledicama svojih strašnih zločina. Presuda Mladiću treba da pošalje poruku onima na vlasti širom sveta koji čine brutalne zločine, bilo da su u Burmi, Severnoj Koreji ili Siriji, da pravda može da nađe one koji izgledaju nedodirljivi“, rekao je Param-Prit Sing, pomoćnik direktora za medjunarodnu pravdu u Hjuman rajts Voču.

Tribunal je prvo podigao optužnice protiv Mladića i vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića u novembru 1995. godine.

Prema navodima HRW-a Evropska unija odigrala je važnu ulogu u dovođenju Mladića pred sud time što je bliskije veze sa Srbijom uslovljavala sa njenom punom saradnjom sa Haškim tribunalom, što je uključivalo i hapšenje i predavanje begunaca koje je tribunal optužio. Od 161 optuženih u Haškom tribunalu, ni jedan nije više u bekstvu.

HRW navodi da se uprkos uspeha Haškog tribunala nastavljaju napori da se reše hiljade slučajeva ozbiljnih zločina počinjenih za vreme balkanskih sukoba, a da politička pitanja i pitanja kapaciteta ometaju nacionalne napore ka dostizanju pravde.

Većinu takvih slučajeva će sudit vlasti u BiH, a neki će moguće biti razmatrani i na sudovima u Srbiji i Hrvatskoj, dok će novi sud ustanovljen prema zakonu Kosova sa međunarodnim tužiocima i sudijama i sedištem u Hagu suditi teškim zločinima počinjenim odmah posle rata 1998-1999 na Kosovu, navodi HRW.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga