HRW: Izuzetno zabrinjavajuće stanje ljudskih prava u Mađarskoj

Mađarska vlada “odlučna u namernom podrivanju ljudskih prava”

19. feb 2015

Globalna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (Human Rights Watch – HRW) ocenila je da je stanje ljudskih prava u Mađarskoj “izuzetno zabrinjavajuće”.

HRW je u izveštaju ocenio da je mađarska vlada “odlučna u namernom podrivanju ljudskih prava”.

U izveštaju se napominje da Evropska unija zapravo ništa nije učinila u vezi s problematičnim zakonima i praksom u Mađarskoj, a od Brisela se traži da odlučnije brani prava građana Mađarske, preneo je portal Vojvodina danas (www.vajma.info).

HRW je od mađarske vlade zatražio da prestane s ofanzivom protiv nevladinih organizacija, da vrati nadležnosti Ustavnom sudu, da osigura nezavisnost sudija, da medijsko regulatorno telo bude višepartijskog sastava i da se osigura njegova nezavisnost od vlade.

HRW je zatražio i da mađarska vlada povuče izmene ustava koje omogućavaju kriminalizaciju beskućnika, da primenjuje presuda Evropskog suda za ljudska prava o jednakosti crkava, da omogući biračko pravo i za osobe sa invaliditetom, da obezbedi zaštitu romske manjine i da vlada s najvišeg nivoa osudi antiromske i antisemitske akcije, kao i da se garantuje zaštita žrtava porodičnog nasilja.

(Autonomija/Vajdasag Ma)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga