Hrvatskoj 800 miliona evra od EU

Hrvatska će morati da uplati članarinu od 267 miliona evra u blagajnu EU, a za jedan uplaćen evro vraćaju joj se tri.

02. jul 2011

Ukoliko Hrvatska zaista i postane 28. članica Europske unije 1. srpnja 2013. godine može računati na 800 milijuna eura od EU koje će biti uplaćivane postepeno i to u razdoblju od nekoliko godina i to  2013. godine 30 posto sredstava, 2014. godine  70 posto, 2015. godine  90 posto, te 2016. – 100 posto planiranih sredstva. No, do sada nije bilo poznato da bi Hrvatska mogla računati na još dodatnih 100 milijuna eura koje se za sada službeno ne spominju.

Kako piše Deutsche Welle da bi došli do tog novca Hrvatska mora u europski proračun uplatiti 267,7 milijuna eura, i to je iznos o kojem se ne pregovara, a prema ovoj računici, EU Hrvatskoj  za jedan uplaćeni euro u proračun Unije, isplaćuje tri natrag.

Deutsche Welle napominje da Hrvatsku čeka i posebni monitoring do ulaska u EU. Posebno će se nadgledati ispunjenje obveza za poglavlja 8, 23 i 24, (Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava te Pravda, sloboda i sigurnost). Ispunjenje obveza bit će evidentirano u posebnim izvješćima.
„Godišnje izvješće Komisije o Hrvatskoj bit će objavljeno na jesen, a 15. siječnja sljedeće godine bit će objavljeno periodično izvješće. Svakih šest mjeseci objavljivat će se po jedno izvješće o spomenuta tri najosjetljivija poglavlja“, doznaje DW iz Bruxellesa.

(index.hr)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga