Hrvatsko novinarsko društvo: Vučić omalovažava novinare

"Vučić tako drsko i s omalovažavanjem neprekidno govori u svojoj zemlji o novinarima koji obavljaju svoj posao i postavljaju mu pitanja, a sada je takvo ponašanje ponovio i u Hrvatskoj"

15. feb 2018

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je način na koji je Aleksandar Vučić juče odgovarao na pitanja novinara u Vrginmostu, kao i zahtev iz Kancelarije predsednice Kolinde Grabar Kitarović da se Vučiću ne postavljaju pitanja o govoru iz Gline 1995. godine.

„Aleksandar Vučić tokom zvanične posete Republici Hrvatskoj optužio je novinara medijske kuće N1 Elvira Mešanovića da je izmislio kako je Vučić spominjao „Veliku Srbiju“ u svom govoru u okupiranoj Glini 1995. godine, iako je novinar samo podsetio na govor koji se zaista dogodio. Za to postoje dokazi jer je govor snimljen, i još uvek je moguće pogledati i poslušati što je Vučić zaista rekao. Prilikom odgovaranja na novinarska pitanja u Vrginmostu kada nije govorio istinu optuživši novinara N1 za izmišljanje, predsednik Srbije nazvao je takođe novinarska pitanja uvredama i harangama. Vučić tako drsko i s omalovažavanjem neprekidno govori u svojoj zemlji o novinarima koji obavljaju svoj posao i postavljaju mu pitanja, a sada je takvo ponašanje ponovio i u Hrvatskoj“, napisali su u saopštenju iz HND-a.

„Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje takav postupak Aleksandra Vučića, i podseća ga da je njegova obaveza kao predsednika države da na pitanja novinara odgovara i da nema pravo da novinarska pitanja proglašava uvredama, harangama niti izmišljotinama i to još pritom tvrdeći neistinu. Političar koji to radi čini pritisak na novinare i medije, što je nedopustivo u svakom civilizovanom društvu. Hrvatsko novinarsko društvo takođe osuđuje nezvanični zahtev iz Kancelarije predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović upućen hrvatskim novinarima da Aleksandru Vučiću ne postavljaju pitanje u vezi sa njegovim govorom u Glini. Postojanje takvog zahteva njihovoj novinarki potvrđeno je HND-u zvanično iz RTL-a. Zahteve koji ograničavaju njihovu profesionalnu slobodu novinari imaju ne samo pravo, nego i obavezu da ignorišu. Pitanje o Vučićevom ratnom govoru u Glini u funkciji je njegovog suočavanja s njegovom političkom prošlošću. Ograničavanje i omalovažavanje novinara koji ga postavljaju nije u službi istine niti unapređenja odnosa među dvema državama“, zaključuje se u saopštenju koje potpisuje predsednik HND-a Saša Leković.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga