Hrvatsko nacionalno vijeće pozdravilo Rezoluciju EU o minimalnim standardima za manjine

"Srbija je zemlja zakasnele tranzicije, u kojoj se međunarodni sporazumi nedovoljno poštuju"

17. nov 2018

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) iz Srbije pozdravilo je danas EU Rezoluciju o minimalnim standardima za manjine, koja je u utorak usvojena u Evropskom parlamentu, jer smatra da će ona doprineti povećanju stepena zaštite hrvatske manjine u Srbiji u sklopu njenih pretpristupnih pregovora sa EU.

„Pozdravljamo inicijativu koja bi pre svega trebalo da se realizuje u zemljama zakasnele tranzicije, kakva je Srbija, gde se međunarodni sporazumi još nedovoljno poštuju i zbog čega hrvatska zajednica nije zadovoljna svojim položajem. Nadamo se da će Srbija kroz pretpristupni proces morati da menja kako zakonska rešenja, tako i praksu, te da će biti u obavezi da implementira ono što je s Hrvatskom kao članicom EU potpisano“, saopštilo je HNV, a prenela Hina.

HNV objašnjava da je reč o Sporazumu o međusobnoj zaštiti hrvatske i srpske manjine u Srbiji i Hrvatskoj, u delu koji se odnosi na osiguravanje zastupljenosti predstavnika hrvatske zajednice u parlamentima i državnim telima Srbije.

Različite države različito tretiraju manjinsko pitanje, objašnjava dalje HNV, „i dok je Rumunska kompletnu manjinsku tematiku rešila kroz Ustav, Srbija ima preko 50 zakona koji regulišu pitanje manjina i postoji velika konfuzija u kojoj se teško snalaze i ljudi koji na tome rade, a kamoli prosečni pripadnik manjinske zajednice“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga