Hrvatsko nacionalno vijeće: Godišnjica Oluje u znaku poboljšanja odnosa

"Uprkos različitim tumačenjima istorije, mogu se pronaći zajednički imenitelji međusobnog sporazumevanja"

04. avg 2020

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) sa sedištem u Subotici ocenilo je danas da 25. godišnjica vojno-policijske akcije “Oluja”u Hrvatskoj protiče u znaku poboljšanja srpsko-hrvatski odnosa.

“Najava potpredsednika Vlade Hrvatske iz redova srpske manjine Borisa Miloševića da će prisustvovati proslavi u Kninu i spremnost najviših zvaničnika Hrvatske da posete mesta stradanja srpske manjine, očito pokazuju kako se dijalogom i razumevanjem mogu unaprediti sveukupni hrvatsko-srpski odnosi”, naveo je HNV u saopštenju za javnost.

Dodaje se da to dokazuje da se, uprkos različitim tumačenjima istorije, mogu pronaći zajednički imenitelji međusobnog sporazumevanja.

“Čvrstog smo uverenja da je ovo još jedan značajan korak u politici dijaloga i pomirenja koju vodi predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković”, saopštio je HNV.

Dodali su da, kao predstavnici hrvatske manjine u Srbiji, očekuju da će se i ovde pronaći dovoljno političke volje i spremnosti za poštovanje i komemorisanje i žrtava Hrvata u Srbiji tokom devedesetih godina prošlog veka.

“Razumevanje, otvorenost za dijalog i kompromise moraju biti zalog za budućnost u sveukupnim hrvatsko-srpskim odnosima i HNV će, kao i do sada, tim i takvim politikama nastojati davati konstruktivne doprinose”, piše u saopštenju koje je potpisala predsednica HNV-a Jasna Vojnić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga