Hrvatsko nacionalno veće: Nedostaje iskren partnerski dijalog s vlastima

"Kada je reč o Hrvatima u Srbiji, oseća se negativan trend u medijima koji se uvlači i u psihu ljudi"

12. maj 2017

Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) Slaven Bačić izjavio je danas, prilikom posete američkog ambasadora Subotici, da manjine mogu i treba da budu most između dve države, ali da na tom putu nedostaje iskren partnerski dijalog s vlastima.

Bačić je novinarima u sedištu HNV-a rekao da je dijalog započeo, ali da on mora da se produbi i nastavi da bi se mogli očekivati i rezultati.

„Sva nacionalna veća su snažni podržavaoci ulaska Srbije u Evropsku uniju. Mi želimo da budemo uvažavani kao iskreni partneri u dijalogu sa vlastima, da zaista u jednom partnerskom dijalogu stavimo ta otvorena pitanja na sto i da ih rešavamo“, kazao je Bačić.

Bačić je rekao da problemi često nastaju između samih država, najčešće uoči izbora s jedne ili druge strane i da, kada je reč o Hrvatima u Srbiji, da se „oseća“ taj negativan trend u medijima koji se uvlači i u psihu ljudi.

Prema njegovim rečima, ima napretka kada je reč o udžbenicima za hrvatski jezik što je predstavljao problem i drugim manjinama, ali da i dalje postoje otvoreni problemi koje treba rešavati.

„Otvorenih pitanja još uvek ima u okviru obrazovanja, nedostaje licenca za nastavnike, katedra za hrvatski jezik, neophodno je sprovođenje bilateralnog sporazuma zaštite manjina na njihovo pravo na političko predstavljanje manjina, ukidanje izbornog cenzusa. Takođe, bilateralnim sporazumom predviđena su i garantovana mesta za predstavnike manjina u obe države“, rekao je Bačić.

Američki ambasador Kajl Skot rekao je da je u razgovoru s predstavnicima hrvatske zajednice bilo reči o problemima s kojima se suočava ta zajednica i o neophodnosti da HNV bude čvršći most između Hrvatske i Srbije.

„Razgovarali smo o evropskom putu Srbije, kao i o tome da HNV podržava taj put i da će uraditi sve da Srbija postane punopravna članica EU“, kazao je Skot.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga