Hrvatski sabor fiksirao švicarski franak na 6,39 kuna

Izglasan je i amandman Vlade kojim se, nakon kritike Udruge Franak da je prevarena, tečaj zamrzava i na sve potrošačke kredite u francima

23. jan 2015

Hrvatski sabor donio je izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se tečaj švicarskog franka fiksira na 6,39 kuna za sve korisnike kredita na godinu dana.

HDZ uopće nije glasao jer predsjednik Sabora Josip Leko nije dao da se prije glasovanja o zakonu glasuje i o njihovim zaključcima.

Sa 81 glas za, 7 suzdržanih i 19 glasova protiv izglasan je i amandman Vlade kojim se, nakon kritike Udruge Franak da je prevarena, tečaj zamrzava i na sve potrošačke kredite u francima, neovisno o iznosi i vrsti, dakle i za kredite iznad milijun kuna, što znači da sada osim korisnika stambenih kredita ugovorenih s poslovnim bankama, ovaj zakon obuhvaća i ugovore o kreditu s investicijskim društvima i leasing kućama.

Odbijeni su zaključci HDZ-a kojim su tražili da se Vladu i HNB obveže da u roku od 90 dana s poslovnim bankama iznađu trajno rješenje za „švicarce“, ali i korisnike kredita u eurima i drugim valutama.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga