Hrvatski mlekari traže proglašenje elementarne nepogode

Proizvođači mleka u istočnoj Hrvatskoj, kojima je pojava aflatoksina u mleku pričinila veliku štetu, tražili su danas proglašenje elementarne nepogode i stopostotnu nadoknadu štete

26. feb 2013

Proizvođači mleka u istočnoj Hrvatskoj, kojima je pojava aflatoksina u mleku pričinila veliku štetu, tražili su danas proglašenje elementarne nepogode i stopostotnu nadoknadu štete.

Predstavnici udruženja seljaka iz Slavonije i Baranje ocenili su da mere koje je najavilo resorno ministarstvo nisu dovoljne, prenosi Hrvatska radiotelevizija.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske saopštilo je juče da će otkupljivati mleko koje mlečna industrija ne želi da otkupi zbog povišenog nivoa aflatoksina i da će ono biti odvoženo u bioenergane. Uz to će seljaci zaraženu hranu moći da zamene za zdrav kukuruz iz robnih rezervi.

Prema podacima ministarstva, povećane količine mikotoksina pronađene su u uzorcima mleka na 400 farmi koje dnevno proizvode ukupno oko 70.000 litara mleka.

Kompanije Dukat i Megle su od kraja prošle sedmice privremeno obustavile otkup svežeg sirovog mleka sa 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj i to na osnovu svoje kontrole nivoa aflatoksina.

Postupak mlečne industrije osudili su i mlekari i Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga