Hrvatski medicinari u štrajku

Prema podacima štrajkaša, odaziv na štrajk je iznad očekivanja, a prema podacima Ministarstva zdravlja – ispod 20 posto

18. sep 2013

Od srijedu ujutro se štrajka u hrvatskom zdravstvu. Prema izvještajima s terena, pacijenti zbog štrajka nisu imali problema. Prema podacima štrajkaša, odaziv na štrajk je iznad očekivanja, a prema podacima Ministarstva zdravlja – ispod 20 posto.

Novi kolektivni ugovor i više novca za prekovremene sate, dežurstva i pripravnosti – to su glavni zahtjevi zdravstvenih djelatnika u štrajku. Naime, ovoga puta su se liječnicima u štrajku pridružile i medicinske sestre. Kakav je odaziv – ministar zdravlja Rajko Ostojić koji inače tvrdi da je štrajk besmislen, jer se – tvrdi – i on bori za bolje uvjete medicinara.

„Od ukupno 23.172 zaposlenih, njih je štrajkalo danas 13 posto, od toga 19 posto liječnika i 16 posto medicinskih sestara. Naglašavam, u prvoj smjeni danas do 11 sati“.

„Odaziv bolji od očekivanog“, kaže predsjednik Hrvatskg liječničkog sindikata Ivica Babić.

„Podaci nam se kreću od 100 posto sudjelovanja u štrajku u Dubrovniku do izvanrednih 90 posto u Čakovcu, u Vukovaru od 50 do 100 posto – ovisno od odjela do odjela, U prosjeku, odaziv na štrajk je oko 80 posto liječnika.“

Međutim, čini se da je pritisak veći na medicinske sestre nego na liječnike – Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara kaže:

„Pojedini ravnatelji vrše pritisak – postrojili su ih ujutro da se poimence izjasne jesu li u štrajku ili nisu! Ljudi su u strahu, prijeti im se radnim knjižicama…“

Javnost podijeljena

Premijer Zoran Milanović podržao je u srijedu svog ministra, a sindikalistica Prašnjak podržala je – premijera.

„Podržavam premijera što je jučer rekao da nismo rezervat ptica, ni krpe za brisanje poda. Ovim putem ja poručujem da ni medicinske sestre nisu krpe za brisanje poda, niti žive i rade kao ptice u nekom rezervatu. Ali – na žalost – na njih se u ovim danima štrajka koji je potpuno zakonit i legalan vrši toliki pritisak“, istaknula je ona.

Prema podacima s terena, nijedan pacijent nije bio zbog štrajka uskraćen za medicinsku uslugu, a radilo se i više nego vikendom, kako su štrajkaši najavljivali.

Mišljenja o štrajku su podijeljena. Novinarka „Slobodne Dalmacije“ Nataša Škaričić kaže za RSE kako ne vidi razloga za štrajk.

„Mislim da je štrajk liječnika vrlo upitan iz čisto moralnih razloga. Naime, liječnici su prilično privilegirana kasta u hrvatskom društvu, ne samo po visini plaća nego i po komoditetu u smislu načina na koji oni rade posao u javnom sektoru. A druga stvar je da štrajk liječnika dolazi uvijek kada je SDP-ova Vlada u pitanju.“

Sa druge strane, novinarka „Jutarnjeg lista“ Goranka Jureško kaže za RSE kako su zdravstveni djelatnici iskoristili ukidanje kolektivnog ugovora kao bi upozorili na loše stanje u zdravstvu.

„Zapravo se unutar tog štrajka vidi da oni žele bolje uvjete rada, žele da ima više liječnika i medicinskih sestara kako bi svojim pacijentima pružili svoje usluge. Prema izračunima sukladno kriterijima Europske unije, u Hrvatskoj u ovom trenutku nedostaje između 4.000 i 4.500 liječnika i negdje oko 12.000 medicinskih sestara.“

Sindikat liječnika i sindikat medicinskih sestara najavljuju nastavak štrajka do ispunjenja svojih zahtjeva.

(Enis Zebić, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga